Nevi
0
Nieuws

Voor inkoper zijn prijswisselingen lastiger dan prijsstijgingen

Nieuws 15 april 2016

De prijzen van grondstoffen zijn in de eerste plaats een reflectie van de economische ontwikkeling in de wereld. En van die economische ontwikkeling heeft ABN de prognoses bijgesteld. “Wij gaan uit van een langdurig lager groeipad. Iedereen moet zijn balans op orde brengen. Wij zitten te diep in de schulden. Er hoeft niet zo veel te gebeuren of we schieten in een nieuwe recessie.

De prijzen van grondstoffen zijn in de eerste plaats een reflectie van de economische ontwikkeling in de wereld. En van die economische ontwikkeling heeft ABN de prognoses bijgesteld. “Wij gaan uit van een langdurig lager groeipad. Iedereen moet zijn balans op orde brengen. Wij zitten te diep in de schulden. Er hoeft niet zo veel te gebeuren of we schieten in een nieuwe recessie. We achten de kans daarop 30%.” Dat vertelt Jacques van de Wal, hoofd van de afdeling onderzoek van ABN Amro, in het zojuist verschenen septembernummer van inkoopvakblad Deal!.


 


Wat betekent dat voor de prijzen van agrarische grondstoffen, metalen en energie? “De trend op lange termijn is dat de prijzen zich naar boven ontwikkelen. Door de sterke economische groei in Azië, in het bijzonder China, zal de vraag naar energie en metalen groot blijven. Dus verwachten wij aanhoudend hoge prijsniveaus van deze beide categorieën. De vraag naar agrarische grondstoffen zal toenemen. Maar hier kan het aanbod ook groeien door gebruik van kunstmest en/of genetisch gemodificeerde variëteiten.”


 


Hoe moet je als bedrijf met prijsstijgingen omgaan? “Het hangt af van de macht die je in de keten hebt. Kun je de prijsverhoging afwentelen op je afnemers? Aan de andere kant is tegenwoordig iedereen van iedereen afhankelijk. Wat schiet je er uiteindelijk mee op als je een schakel in de keten zodanig onder druk zet dat deze breekt? Blijf in gesprek. Hoe kun je gezamenlijk iets doen aan die prijsstijgingen? Daarbij denk ik dat volatiliteit voor de inkoper een lastiger probleem is dan prijsstijging.”


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen