Nevi
0
Nieuws

Vattenfall gaat bezuinigen

Nieuws 15 april 2016

Het Zweedse energieconcern Vattenfall, de moederonderneming van Nuon, heeft dinsdag een bezuinigingsprogramma aangekondigd van 6 miljard Zweedse kronen (648 miljoen euro). Dit zal leiden tot vermindering van het aantal medewerkers. Vattenfall wil dat bereiken via natuurlijk verloop.Ook zet Vattenfall de aangekondigde investeringen op een lager pitje.

Het Zweedse energieconcern Vattenfall, de moederonderneming van Nuon, heeft dinsdag een bezuinigingsprogramma aangekondigd van 6 miljard Zweedse kronen (648 miljoen euro). Dit zal leiden tot vermindering van het aantal medewerkers. Vattenfall wil dat bereiken via natuurlijk verloop.


Ook zet Vattenfall de aangekondigde investeringen op een lager pitje. De komende vijf jaar wordt 17,8 miljard euro geïnvesteerd, terwijl tot dusver voor de periode van 2010 tot en met 2014 werd uitgegaan van 21,7 miljard euro.


Vattenfall is actief in acht Europese landen en ziet Zweden, Duitsland en Nederland als ,,kernmarkten'', waar het de marktpositie wil verstevigen. Toch wil topman Oystein Løseth niet uitsluiten dat ook in Nederland banen sneuvelen. Bovendien wil Vatenfall zich concentreren op duurzame energie, kernenergie en gas, dat gezien wordt als een ,,transitiebrandstof'' om de periode naar een duurzame energievoorziening te overbruggen. Løseth zei geen plannen te hebben om in Nederland te investeren in kernenergie.


Vattenfall gaat er vanuit dat de vraag naar energie de komende jaren lager zal zijn dan eerder voorzien en dat er druk op de prijzen zal zijn. De onderneming wil de winstgevendheid vergroten door te snijden in de kosten en bovendien niet-kernactiviteiten in niet-kernlanden af te stoten. Løseth wilde niet zeggen wat dit betekent voor bijvoorbeeld Polen.


De topman van het Zweedse staatsbedrijf gaat ervan uit dat het opwekken van energie met kolen prijzig wordt, omdat fors zal moeten worden betaald voor de uitstoot van het broeikasgas CO2. Grote kolencentrales zijn alleen interessant, als de mogelijkheid bestaat om het CO2 op te vangen en op te slaan. Løseth gaat er vanuit dat het zeker tot 2020 zal duren voordat dergelijke centrales commercieel haalbaar zijn.


Vattenfall wil na overnames in de voorbije jaren nu eerst twee tot drie jaar pas op de plaats maken en weer een goede balanspositie opbouwen, zodat het in de toekomst de investeringen weer kan opvoeren. Vattenfall introduceert vijf divisies. De Nederlander Huib Morellisse krijt de leiding over een van de divisies.


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen