Nevi
0
Nieuws

Van Weele: Ondernemers, hou personeelsinzet flexibel en prijsstijging beperkt

Nieuws 15 april 2016

De Nederlandse industrie koerst af op een goed jaareinde. De NEVI Purchasing Managers’ Index (Hierna: PMI) registreerde over november een waarde van 53.5, marginaal lager dan oktober (53.7). Ordervolumes, zowel vanuit binnenland als buitenland, nemen niet langer meer toe. Dit gegeven drukte de waarde van de PMI.

De Nederlandse industrie koerst af op een goed jaareinde. De NEVI Purchasing Managers’ Index (Hierna: PMI) registreerde over november een waarde van 53.5, marginaal lager dan oktober (53.7).


 


Ordervolumes, zowel vanuit binnenland als buitenland, nemen niet langer meer toe. Dit gegeven drukte de waarde van de PMI. Maar de hogere productievolumes over november en met name de hogere werkgelegenheidscijfers (werkgelegenheids-index: 55.0, de hoogste waarde sinds april 2011) hielden de PMI op hetzelfde niveau als vorige maand. Aanname van meer personeel maakte het de bedrijven mogelijk achterstanden weg te werken. Niettemin namen de levertijden nog verder toe. Teken dat er nog veel werk in de pijplijn zit. Inkoopprijzen daalden, maar de verkoopprijzen gaven een lichte stijging te zien. Hetgeen wijst op verbeterde verkoopmarges.


 


Wat valt uit deze cijfers op te maken voor de nabije toekomst? Bepalend voor komend jaar zal de ontwikkeling van de ordervolumes zijn. Exportvolumes stijgen nu al 31 maanden achtereen; de binnenlandse vraag laat al 29 maanden op rij een verbetering zien. Voor komend jaar is het verstandig rekening te houden met lagere PMI waarden en wellicht zelfs met een lichte teruggang in ordervolumes (los van politiek-economische ontwikkelingen die zich kunnen voordoen). Ondernemers doen er goed aan hun investeringen beperkt te houden en hun personeelsinzet flexibel te houden. En de stijging van hun verkoopprijzen beperkt te houden. Dan profiteren zij het meest van het huidige, gunstige economische klimaat! Ik handhaaf mijn rapportcijfer op een 8.0


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen