Nevi
0
Nieuws

Van Weele: NL industrie heeft wederom goede maand achter de rug

Nieuws 15 april 2016

Consternatie in de financiële pers toen bekend werd dat de Purchasing Managers’ van China voor het eerst in jaren onder de 50 daalde (augustus: 49.7). Dat zijn financiële analisten niet gewend! Vertaalt deze ontwikkeling zich nu al door naar Nederland? Geenszins, als je de NEVI Purchasing Managers’ Index (Hierna: PMI) over september beziet.

Consternatie in de financiële pers toen bekend werd dat de Purchasing Managers’ van China voor het eerst in jaren onder de 50 daalde (augustus: 49.7). Dat zijn financiële analisten niet gewend! Vertaalt deze ontwikkeling zich nu al door naar Nederland? Geenszins, als je de NEVI Purchasing Managers’ Index (Hierna: PMI) over september beziet. De NL industrie heeft wederom (nu al 29 maanden op rij) een goede maand achter de rug: de NEVI PMI kwam uit op 53.0(waarde >50.0 duidt op toename van de bedrijfsactiviteiten ten opzichte van voorgaande maand).


 


Iets lager dan voorgaande maanden, maar toch op een mooi niveau. Redenen: de sterke vraag uit het buitenland (export order index met 53.9 iets lager dan voorgaande maanden) zowel als het binnenland (kwam eveneens lager uit op 52.5). Als gevolg draaien bedrijven op volle toeren. Hetgeen zich vertaalt in een groeiende werkgelegenheid. Daarbij daalden voor het eerst in zes maanden de inkoopprijzen. Dat gold vooral metalen, energie en kunststoffen, waardoor de verkoopprijzen scherp kunnen blijven.


 


Nederland loopt met de huidige cijfers in de pas met de Eurozone. Verschijnen er al donkere wolken aan de horizon? Op dit moment zijn deze (voor de industrie) nog niet te zien. Hoe dit voor de komende maanden zal uitpakken zal mede afhangen van de recente ontwikkelingen in de Duitse industrie en economie. En natuurlijk de groeicijfers uit China. We zullen zien! Ik houd mijn rapportcijfer op 8.0.


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen