Nevi
0
Nieuws

Van Weele: Een rustige nazomer met lagere groeicijfers

Nieuws 15 april 2016

Na een korte opleving vorige maand (53.5), registreerde de NEVI Purchasing Managers’ Index (PMI) over augustus een waarde van 51.7 (een waarde > 50 wijst op groei van de bedrijfsactiviteiten). Conclusie op basis van de cijfers van de afgelopen 6 maanden: de groei van de industrie vlakt af.

Na een korte opleving vorige maand (53.5), registreerde de NEVI Purchasing Managers’ Index (PMI) over augustus een waarde van 51.7 (een waarde > 50 wijst op groei van de bedrijfsactiviteiten). Conclusie op basis van de cijfers van de afgelopen 6 maanden: de groei van de industrie vlakt af. Maar: er is nog zeker sprake van toename van de bedrijfsactiviteiten!


 


Hoe komt dat? In de eerste plaats door de onverminderd sterke export. In de tweede plaats door de iets minder sterk groeiende maar toch behoorlijke binnenlandse vraag. De omzet groei in de industrie wordt vooral behaald in de sector van de investeringsgoederen. Veel minder in de sector van consumptie goederen. Exportgroei wordt hoofdzakelijk gerealiseerd in Europa en Azië. Deze sterke vraag vertaalt zich in hogere productie- en inkoopvolumes. Met als gevolgen: een lichte stijging (voor de vijfde achtereenvolgende maand) van de werkgelegenheid en een sterker wordende inkoopprijsinflatie (met 54.1 het hoogste niveau in 7 maanden). Vooral de prijzen van energie en grondstoffen liepen de afgelopen maand op.


 


Bedrijven varen nog steeds scherp aan de wind: men houdt de voorraden laag, en bestelt pas onderdelen bij leveranciers als de verkooporder binnen is. Dit resulteert in nog altijd lange levertijden. De internationale concurrentiedruk houdt de verkoopprijzen scherp. Mijn verwachting voor de komende maanden: een rustige nazomer met lagere groeicijfers tot het eind van het jaar. Niettemin verlaag ik mijn rapportcijfer van 7.6 naar 7.5.


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen