Nevi
0
Nieuws

'Supermarkten moeten verantwoordelijkheid nederzettingenproducten nemen'

Nieuws 15 april 2016

‘Supermarkten in Nederland verkopen producten die afkomstig zijn uit de Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Deze nederzettingen zijn volgens de Nederlandse overheid illegaal, en schenden internationaal rechtelijke normen zoals oorlogsrecht en mensenrechten.

‘Supermarkten in Nederland verkopen producten die afkomstig zijn uit de Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Deze nederzettingen zijn volgens de Nederlandse overheid illegaal, en schenden internationaal rechtelijke normen zoals oorlogsrecht en mensenrechten. Supermarkten verdienen hiermee geld aan bedrijven die de illegale nederzettingen versterken en uitbreiden’.


 


 


Bindende regels overheid


Dat stelt Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) in het rapport ‘Nederzettingenhandel en de rol van Nederlandse supermarkten bij mensenrechtenschendingen in de Palestijnse gebieden’. SOMO meent ‘dat het tijd wordt dat supermarkten hun verantwoordelijkheid nemen, en dat de overheid bindende regels opstelt’.


 


 


Vermelding op etiket


Het Centraal Bureau Levensmiddelen maakte eerder deze maand bekend dat supermarkten de herkomst van producten uit nederzettingen zullen vermelden op de etiketten. Hoewel de consument daarmee juist wordt geïnformeerd, benadrukt SOMO 'dat de verkoop van die producten verbonden blijft aan mensenrechtenschendingen'.


 


 


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen