Nevi
0
Nieuws

Spyker krijgt miljoenen van Hawtai 

Nieuws 15 april 2016

Autobedrijf Spyker Cars ontvangt miljoenen euro's uit de strategische samenwerking met het Chinese Hawtai Motor Group. Dat werd dinsdag bekendgemaakt.Spyker meldde maandagavond al dat het een overeenkomst aan gaat met Hawtai. Bij deze aankondiging werden geen details gegeven.

Autobedrijf Spyker Cars ontvangt miljoenen euro's uit de strategische samenwerking met het Chinese Hawtai Motor Group. Dat werd dinsdag bekendgemaakt.


Spyker meldde maandagavond al dat het een overeenkomst aan gaat met Hawtai. Bij deze aankondiging werden geen details gegeven. De Chinezen investeren 150 miljoen euro in het moederconcern van Saab, zo maakte Spyker dinsdag echter bekend.


Hawtai neemt voor 120 miljoen euro een belang van 29,9 procent in Spyker. Daarnaast krijgt Spyker een lening van 30 miljoen euro van de Chinezen. Ook zullen de bedrijven gaan samenwerken op het gebied van productie, technologie en distributie.


,,Het partnerschap met Hawtai stelt Saab in staat om zijn bedrijfsplan uit te voeren dankzij de financiering, terwijl aan de andere kant Saab de Chinese markt betreedt en een technologische samenwerking aangaat met een sterke Chinese producent'', liet Spykertopman Victor Muller weten.


Mede dankzij de investering uit China kan Saab de productie weer opstarten. Die ligt al ruim drie weken stil door betalingsproblemen met de toeleveranciers. Spyker maakte vorige week vrijdag nog bekend dat de verkoopdoelstelling voor dit jaar van 80.000 Saabs niet langer haalbaar is vanwege de productieproblemen.


De overeenkomst van Spyker met Hawtai moet nog wel worden goedgekeurd door de Chinese overheid, de Europese Investeringsbank en het Zweedse National Debt Office.


Spyker maakte verder bekend dat de houdstermaatschappij Tenaci Capital van Muller 42 miljoen euro van de lening aan Spyker converteert in aandelen. Daardoor neemt de rentedruk voor Spyker af.


Naast de investeerder uit China is Spyker ook bezig met de Russische zakenman Vladimir Antonov. Die wil eveneens een belang nemen in Spyker van maximaal 30 procent. Maandag werd bekend dat het investeringsfonds Gemini Investment Fund een lening van 30 miljoen euro verstrekt aan Spyker.


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen