Nevi
0
Nieuws

'Speculanten belangrijker voor prijsontwikkeling cacao dan markt-fundamentals'

Nieuws 15 april 2016

‘Speculatie door hedgefondsen of grote marktpartijen oefenen een grotere invloed uit op de cacaoprijs dan de markt-fundamentals, dat wil zeggen de omvang van de oogst in relatie tot de vraag’. Dat zegt Marco Bakker, cacaotrader van Daarnhouwer & Co, in Consudel. Speculanten hebben aldus Bakker de laatste jaren een grote belangstelling voor soft commodities.

‘Speculatie door hedgefondsen of grote marktpartijen oefenen een grotere invloed uit op de cacaoprijs dan de markt-fundamentals, dat wil zeggen de omvang van de oogst in relatie tot de vraag’. Dat zegt Marco Bakker, cacaotrader van Daarnhouwer & Co, in Consudel. Speculanten hebben aldus Bakker de laatste jaren een grote belangstelling voor soft commodities. ‘Vanwege de geringe omvang van de cacaomarkt kun je met relatief weinig geld de markt naar je hand zetten.


 


Zeer compleze derivatenmarkt


Speculanten dan wel schermhandelaren bepalen volgens deze cacaohandelaar voor een belangrijk deel de prijsontwikkeling op de termijnmarkten. ‘Ze nemen posities in waarop de cacaomarkt reageert. Die reactie staat los van de fysieke informatie over cacao-oogsten. Speculanten werken niet alleen met termijnen, maar ook met de achterliggende optiemarkt. Het resultaat is een weinig transparante en zeer complexe derivatenmarkt’, aldus Bakker.

 


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen