Nevi
0
Nieuws

Presentaties Bijeenkomsten 'Professioneel inkopen met de Aanbestedingswet'

Nieuws 15 april 2016

Zo'n 60% van de inkopers en aanbesteders bereidt zich al voor op de nieuwe Aanbestedingswet. De gewijzigde motiveringsplicht ervaren zij als meest ingrijpend voor hun organisatie. Dat blijkt uit de evaluaties van de eerste regionale bijeenkomsten Aanbestedingswet van NEVI en PIANOo.

Zo'n 60% van de inkopers en aanbesteders bereidt zich al voor op de nieuwe Aanbestedingswet. De gewijzigde motiveringsplicht ervaren zij als meest ingrijpend voor hun organisatie. Dat blijkt uit de evaluaties van de eerste regionale bijeenkomsten Aanbestedingswet van NEVI en PIANOo. Ongeveer 600 inkopers en aanbesteders namen in november en december deel aan de regionale bijeenkomsten van NEVI en PIANOo over de Aanbestedingswet.


 


Op 6 december sloten we de reeks af in het stadhuis van Eindhoven. Tijdens de regionale bijeenkomsten lichtten beleidsmedewerkers van het Ministerie van Economische Zaken de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van Bao toe. Daarnaast werden de belangrijkste wijzigingen in het ARW toegelicht en gaven medewerkers van TenderNed waar nodig extra uitleg. Het plenaire programma werd steeds afgesloten door een inkoper/aanbesteder uit de regio die vertelde over de implementatie van de Aanbestedingswet in zijn organisatie.


 


60% treft voorbereidingen
Uit de evaluaties blijkt dat de bijeenkomsten voor veel deelnemers helderheid geven in de wijzigingen die op hen af komen. Zo’n 60% van de deelnemers geeft aan dat zijn/haar organisatie al voorbereidingen treft voor de nieuwe wet. In de middagsessies gingen deelnemers in kleinere groepen met elkaar in op praktische toepassing van de Gids Proportionaliteit, Al dan niet samenvoegen en Aanbesteden onder de drempel.
 


 


Motiveringsplicht heeft meeste impact
De toegenomen motiveringsplicht blijkt de meeste impact voor de aanbestedende diensten te hebben, zo geven verreweg de meeste deelnemers aan in de evaluatie. Ook de regels onder de drempel en regels voor samenvoegen en splitsen worden veel genoemd.
Uit de evaluaties komen ook veel (hulp)vragen over naar voren die nog leven bij inkopers en aanbesteders. Onder meer over de Gids Proportionaliteit, motiveringsplicht, samenvoegen, aanbesteden onder de drempel en communiceren over de nieuwe regels met de eigen organisatie en dan met name het management.
 
PIANOo en NEVI inventariseren de vragen en ontwikkelen hierop nieuwe activiteiten. Hiervoor organiseren we nog een expertmeeting met aanbestedingsspecialisten, die ook geraadpleegd zijn ter voorbereiding op de bijeenkomsten.


 


Presentaties
Hoewel de sprekers per bijeenkomst wisselden, bleef het programma overal gelijk. Sprekers werkten met dezelfde presentaties, met uitzondering van ‘Hoe stelt u uw inkooporganisatie in op de Aanbestedingswet’. De presentaties van de regionale bijeenkomsten vindt u onder op deze pagina


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen