Nevi
0
Nieuws

Pon schikt voor 12 miljoen euro in zaak aanbestedingsfraude

Nieuws 24 oktober 2016

Volkswagen- en Audi-importeur Pon koopt volgens NOS voor 12 miljoen euro strafvervolging af in de corruptiezaak rond de aanbesteding van auto’s voor politie en leger. Het OM vindt de schikking een ‘passende afdoening van de strafzaak’.

Volkswagen- en Audi-importeur Pon koopt volgens NOS voor 12 miljoen euro strafvervolging af in de corruptiezaak rond de aanbesteding van auto’s voor politie en leger. Het OM vindt de schikking een ‘passende afdoening van de strafzaak’.


Omkopingsvoordeel
Het omkopingsvoordeel voor Pon is door het OM becijferd op 6 miljoen euro en is in de schikking met een boete verdubbeld tot 12 miljoen euro. Behalve Pon waren ook Renault, Peugeot en enkele leasemaatschappijen betrokken bij omkoping. 


Aanbesteding dienstauto’s
Uit onderzoek door de Rijksrecherche werd duidelijk dat in de periode 2001-2011 acht medewerkers van Pon betrokken waren bij omkoping van defensie- en politieambtenaren bij het wagenparkbeheer en bij de aanbesteding van dienstauto's. In ruil daarvoor konden de ambtenaren een Audi A5 goedkoper leasen dan wel duizenden euro's goedkoper aanschaffen.


Vakantiereizen cadeau
Ze kregen ook korting op onderhoud en winterbanden, maakten reizen naar onder meer Griekenland en Rusland en namen deel aan een cruise. Het OM besloot vorig jaar twee politiemensen en vier Defensieambtenaren te vervolgen voor corruptie. 


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren