Nevi
0
Nieuws

Pieter Swarts (cpo KPN): 'Inkopers zijn geen uitvoerders van verduurzaming'

Nieuws 15 april 2016

‘Het is belangrijk om inkopers niet als uitvoerend te zien, maar als ondernemers die de mogelijkheid krijgen om hun organisatie verder te helpen om te verduurzamen door toekomstbewust in te kopen’, zegt chief procurement officer Pieter Swarts van KPN Group in een ingezonden brief in Deal!, magazine over inkoop en supply management.

‘Het is belangrijk om inkopers niet als uitvoerend te zien, maar als ondernemers die de mogelijkheid krijgen om hun organisatie verder te helpen om te verduurzamen door toekomstbewust in te kopen’, zegt chief procurement officer Pieter Swarts van KPN Group in een ingezonden brief in Deal!, magazine over inkoop en supply management. Swarts haakt in op de huidige discussie over het lage tempo van verduurzaming in Nederland.


 


 


Gemiste kans


‘Dit maatschappelijk relevante onderwerp zou veel aandacht moeten krijgen maar gaat toch aan veel mensen voorbij’, concludeert Swarts. Om het onderwerp voor een groter publiek toegankelijker te maken, zou de focus moeten worden verlegd van duurzaamheid als abstract begrip naar het vertellen van het verhaal achter het initiatief. Dat begint wat Swarts betreft ook met een nieuwe naam: ‘Toekomstbewust inkopen’.


 


 


Zichtbare, concrete stappen


Er is volgens de cpo van KPN nog een wereld te winnen met kleine veranderingen die een relatief grote impact hebben voordat we van inkopers vragen de echte grote dilemma’s op te lossen. ‘Het maken van zichtbare concrete stappen die bijdragen aan de beleving van de consument is cruciaal om van duurzaamheid een blijvend succes te maken. Dit vraagt om passie en vergt intensief contact met de leveranciers. Wat mij betreft is toekomstbewust inkopen gezamenlijk stappen zetten voor een betere toekomst’, aldus Swarts.      


 


 


Milieuvriendelijke SIM-kaartverpakking


De inkopers van KPN initieerden vorig jaar onder meer een milieuvriendelijke SIM-kaartverpakking, een nieuw logistiek concept met een verminderde CO2-impact en een energiezuinige digitenne ontvanger. Volgens Swarts ‘typische voorbeelden dat kostenbesparing en duurzamere oplossingen hand in hand gaan’.


 


 


 


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren