Nevi
0
Nieuws

Philips' procurement engineers spelen hoofdrol bij megabesparing

Nieuws 15 april 2016

In 2013 werd bij Philips een dikke stip op de horizon gezet: binnen drie jaar minimaal één miljard euro besparen op de spend. Deze megabesparing zou bovenop het reeds lopende kostenbesparingsprogramma moeten worden gerealiseerd.

In 2013 werd bij Philips een dikke stip op de horizon gezet: binnen drie jaar minimaal één miljard euro besparen op de spend. Deze megabesparing zou bovenop het reeds lopende kostenbesparingsprogramma moeten worden gerealiseerd.


 


Het waterbedeffect


Philips koos vanuit de wetenschap dat sturen op kosten is als het waterbedeffect - druk je op kosten dan gaan elders de kwaliteitskosten even hard omhoog - voor een intelligentere manier van kostenmanagement. Die aanpak staat bekend als Design for eXcellence (DfX).


 


Multidisciplinair team


Binnen dit programma worden alle producten tegen het licht gehouden. ‘Dat neemt per product tussen de 6 en 12 weken in beslag’, vertelt vice president procurement Angelique van der Burg. ‘Vanuit het oogpunt van de klant bekijken we hoe het product slimmer, met hogere kwaliteit en goedkoper in elkaar kan worden gestoken.’ In het multidisciplinaire team dat dit op zich neemt zijn inkoop, supply chain, R&D, kwaliteit, marketing en finance vertegenwoordigd.


 


Feature value analysis


Het team kan hierbij gebruikmaken van een gereedschapskist met zo’n 40 instrumenten. ‘De feature value analysis is het belangrijkste tool in onze gereedschapskist’, licht Angelique van der Burg toe. ‘Als we bijvoorbeeld bepaalde extra’s aan een product toevoegen waardoor het product het beter in de markt doet, wat mag dat dan kosten?’ Staan de kosten in verhouding tot waardecreatie?’


 


 


Cruciale rol voor de procurement engineer


Procurement doet voor Philips het programmamanagement van het Design for eXcellence-programma. Een cruciale rol daarin speelt de procurement engineer. Deze functie werd in 2012 bij Philips geïntroduceerd omdat inkoop te laat bij productontwikkeling werd betrokken en mede daardoor te weinig waarde kon toevoegen. De procurement engineer heeft drie rollen.


 


Inkoop als businesspartner


Hij is businesspartner en zit in het crossfunctionele businessteam. De procurement engineer vertegenwoordigt daarnaast inkoop bij productontwikkeling. Zo bewerkstelligt hij een vroege betrokkenheid van leveranciers bij de ontwikkeling van nieuwe producten en de aanpassing van bestaande Philips-producten.


 


Inkoop leidend binnen DfX-programma


In de derde rol is hij zowel verantwoordelijk voor inkoop binnen het DfX-programma als ook leidend omdat inkoop neutraal kan zijn, in de zin dat inkoop de afwegingen kan maken tussen waarde en kosten. De procurement engineers hebben zowel een stevige technische achtergrond als goede commerciële vaardigheden.


 


Besparingsdoelstelling Philips bijna gehaald


Inmiddels, drie jaar verder, is het merendeel van de totale spend door het DfX-programma gehaald en is de bedrijfsbrede besparingsdoelstelling van één miljard euro bijna gerealiseerd. Design for eXcellence is inmiddels van een programma een vaste methode geworden.


Freek Andriesse


 


Het complete interview met vice president procurement Angelique van der Burg van Philips staat in het aprilnummer van Deal! dat helemaal in het teken staat van ‘NEVI 60’. 


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen