Nevi
0
Nieuws

NEVI Zorgcongres 2013: De zorgsector wordt nooit meer wat hij was! Wat zijn de gevolgen voor inkoop?

Nieuws 15 april 2016

Gisteren is het tweedaagse NEVI Zorgcongres van start gegaan. Ruim 200 inkoop professionals werkzaam in de zorgsector, leveranciers, medisch specialisten en zorgbestuurders bespreken op dit congres de laatste ontwikkelingen in het zorglandschap.

Gisteren is het tweedaagse NEVI Zorgcongres van start gegaan. Ruim 200 inkoop professionals werkzaam in de zorgsector, leveranciers, medisch specialisten en zorgbestuurders bespreken op dit congres de laatste ontwikkelingen in het zorglandschap. 


 


De Nederlander werkt momenteel één van de vijf dagen voor zijn zorgkosten en één van de vijf dagen voor zijn pensioen. Meer mag (en kan) het niet worden. Nu al zijn er duidelijke verschuivingen zichtbaar: van publiek naar privaat en spreiding versus concentratie . Hoe gaan (inkopers van) zorgaanbieders dit samen met de consument ofwel ‘klant’ oplossen? Onder andere hierover wordt gisteren en vandaag op het NEVI Zorgcongres gediscussieerd.


 


Op de eerste dag van het congres zijn verschillende keynote sprekers aan het woord geweest. De titel van het congres luidt: De Zorgsector wordt nooit meer wat zij was! Voorzitter van NEVI Zorg, Arie Slingerland, licht toe: “Er zijn veel verschuivingen zichtbaar in het zorglandschap, en inkoopafdelingen moeten op een kundige manier met deze veranderingen omgaan. Vanuit besturen zal de nadruk blijven liggen op het besparen van kosten, het is aan de inkopers om waarde toe te voegen door ook de kwaliteit van producten en diensten te waarborgen.”


 


Over het ‘dynamische zorglandschap’ stelt Dr. Anna B.M. van Poucke, sectorleider ziekenhuizen KPMG Plexus in haar presentatie dat hét ziekenhuis straks niet meer zal bestaan en locatieprofielen zullen gaan veranderen. Van Poucke geeft aan dat het antwoord van ziekenhuizen hierop zal zijn ‘het aangaan van megafusies’, maar benadrukt dat uit onderzoek blijkt dat dit niet per definitie leidt tot hogere zorgkwaliteit en/of een reductie van de kosten. Het tegenovergestelde lijkt vaak zelfs het geval te zijn.


 


Prof. dr. drs. Loek H.L. Winter, Hoogleraar Healthcare Entrepreneurship bij Nyenrode Business Universiteit en medeoprichter van de MC Groep B.V. is dezelfde mening toegedaan. Hij zegt dat efficiency kan worden bereikt door het productportfolio te reduceren en dat ‘focuszorg’ de toekomst heeft. Winter pleit ervoor om te beginnen met het dereguleren en deinstitutionaliseren van zorginstellingen. “De eenvoud van het product bepaalt het succes.”


 


Naast deze sprekers hebben ook Prof. dr. ing. Jacques Reijniers MBA, hoogleraar NEVI-leerstoel inkoop management Nyenrode Business Universiteit en directeur Apollo Consultancy BV, Jan-Martijn Prins, CPO bij Mediq en Bernard Drion, Lector Facility Management bij NHTV te Breda en directeur bij Hospitality op het congres gesproken en zullen er vandaag naast een plenair gedeelte ook vijf parallel sessies worden georganiseerd waarin dieper wordt ingegaan op de ontwikkelingen in de zorgsector.


 


Binnenkort zullen de presentaties van de keynote sprekers van het NEVI Zorgcongres beschikbaar zijn op: /events/netwerk/14zrg02/nevi-zorgcongres-2014.


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen