Nevi
0
Nieuws

Nederlandse vertaling 'ISO 9001 voor de zorg' gepubliceerd

Nieuws 15 april 2016

Op 12 november 2012 heeft NEN de vertaling van de Europese norm NEN-EN 15224 ‘Zorg en welzijn – Kwaliteitsmanagementsystemen - Eisen gebaseerd op EN ISO 9001’ gepubliceerd. In de volksmond wordt deze norm ook wel ‘ISO 9001 voor de zorg’ genoemd.

Op 12 november 2012 heeft NEN de vertaling van de Europese norm NEN-EN 15224 ‘Zorg en welzijn – Kwaliteitsmanagementsystemen - Eisen gebaseerd op EN ISO 9001’ gepubliceerd. In de volksmond wordt deze norm ook wel ‘ISO 9001 voor de zorg’ genoemd.


 


NEN-EN-ISO 9001:2008 blijft dé norm voor een kwaliteitsmanagementsysteem dat organisatie breed kan worden toegepast om prestaties continue te verbeteren en klanttevredenheid te verhogen. Er worden algemene eisen gesteld o.a. op het gebied van klantgerichtheid, leiderschap, systeembenadering van managen en continue verbetering. De Europese norm NEN-EN 15224 voor het gebruik van ISO 9001 in de zorg maakt kwaliteitsmanagement toegankelijker voor de zorgsector.


 


Kwaliteit in de zorginstelling Kwaliteit staat hoog aangeschreven in het werk van elke zorgprofessional. Het is een logisch gevolg dat ook aan de bedrijfsvoering van de zorginstelling als geheel kwaliteitseisen worden gesteld. Ketenzorg, marktwerking en patiëntveiligheid zijn ontwikkelingen die een steeds zwaarder beroep doen op de wijze waarop de zorg is georganiseerd.


 


Binnen deze context verandert ook de visie op wat kwaliteit van zorg is. Zorginstellingen beseffen steeds meer dat kwaliteitsverbetering van binnenuit moet komen en draagvlak in de organisatie vraagt. Hoe kan een eigen visie worden ingebouwd in een kwaliteitssysteem? Wie stelt de doelstellingen en hoe hoog ligt de lat? Hoe maak je kwaliteit transparant en leer je van je prestaties? De nieuwe Europese norm kwaliteitsmanagement in de zorg op basis van ISO 9001 biedt handvatten om deze vragen vorm te geven.


 


Toepassingsgebied NEN-EN 15224 is van toepassing op de verschillende sectoren in de gezondheidszorg, zoals openbare gezondheidszorg, eerstelijnszorg, ziekenhuiszorg, geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, ouderenzorg en thuiszorg. De norm kan ook worden toegepast op samenwerkingsverbanden, bijvoorbeeld tussen ziekenhuizen en apotheken of laboratoria.


 


Meer informatie Voor inhoudelijke informatie over deze norm of informatie over het normalisatieproces kunt u contact opnemen met ir Marlou Bijlsma, consultant NEN Gezondheidszorg, telefoon (015) 2 690 264 of e-mail marlou.bijlsma@nen.nl. De norm is te bestellen via onze website www.nen.nl (normshop).


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen