Nevi
0
Nieuws

Minister Schippers van VWS: 'Inkopers zorgverzekeraars moeten verder kijken dan hun neus lang is'

Nieuws 15 april 2016

Door nieuwe technologieën en emancipatie van de patiënt blijft de zorg extreem dynamisch. Inkopers hebben een sleutel in handen bij kwaliteitsverhoging en kostenbeheersing.

Door nieuwe technologieën en emancipatie van de patiënt blijft de zorg extreem dynamisch. Inkopers hebben een sleutel in handen bij kwaliteitsverhoging en kostenbeheersing. Inkopers in ziekenhuizen zouden de krachten moeten bundelen en hun collega’s bij zorgverzekeraars zouden eens ‘wat verder moeten kijken dan hun neus lang is’, vindt minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in een interview met supply management magazine Deal!.


 


Innovatieve zorgaanbieders


Behalve door toepassing van ICT is in de zorg nog veel te winnen door goede inkoop, meent minister Schippers. Inkopers in ziekenhuizen zouden de krachten kunnen bundelen om hun onderhandelingsmacht te vergroten. Deze counterfailing power is hard nodig gezien de voortdurende megafusies tussen farmaceuten. Schippers roept de inkopers bij zorgverzekeraars op ‘verder te kijken dan hun neus lang is’. Is er wellicht een kleinere innovatieve aanbieder als alternatief voor een grote gevestigde partij?


 


Inkopers moeten meer oog hebben voor preventie


Behalve krachtenbundeling en innovatief inkopen zouden inkopers ook meer aandacht moeten hebben voor preventie, want preventie betaalt zich later terug, in een gezonder leven en lagere zorgkosten. En, zorginkopers zouden ook oog moeten hebben voor de administratieve lasten. ‘Probeer geen papier te schuiven. Maak slimme afspraken’, adviseert de minister.


 


Geen einde aan stijging zorgkosten


‘Voorlopig komt er geen einde aan de stijging van de zorgkosten’, weet de minister. Volgens het CBS stijgt het aantal 65-plussers van 2,7 miljoen nu tot 4,7 miljoen in 2041. Daarbij komt dat er volgens de Volksgezondheid Toekomst Verkenning in 2030 circa zeven miljoen chronisch zieke Nederlanders zijn. Dat is ongeveer 40 procent  van de bevolking. Nu is dat 32 procent. Schippers: ‘Ouderdom komt nu eenmaal met gebreken en door nieuwe technologieën en medicijnen kun je oud worden.’


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren