Nevi
0
Nieuws

Matige binnenlandse vraag remt groei: NEVI PMI juni 52.3

Nieuws 15 april 2016

De NEVI PMI® kwam in juni uit op 52.3, het laagste niveau sinds juli 2013. De toename van de productie was de kleinste in 11 maanden, omdat de forse groei in de exportmarkten deels teniet werd gedaan door de matige binnenlandse vraag.

De NEVI PMI® kwam in juni uit op 52.3, het laagste niveau sinds juli 2013. De toename van de productie was de kleinste in 11 maanden, omdat de forse groei in de exportmarkten deels teniet werd gedaan door de matige binnenlandse vraag.


 


De totale productie nam voor de veertiende maand toe, waarbij de producenten van zowel consumptie- als investeringsgoederen melding maakten van een toename. Bij de producenten van halffabricaten daalde de productie echter voor de eerste keer sinds juli vorig jaar. De levertijden werden voor de twaalfde maand op rij langer.


 


De werkgelegenheid steeg in juni voor de derde maand op rij, zij het slechts gering. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk daalde voor de zesde achtereenvolgende maand. De inkoop bleef behoorlijk toenemen, en de voorraden ingekocht materiaal slonken voor de tweede opeenvolgende maand.


 


De gemiddelde inkoopkosten stegen voor het eerst in vier maanden en de verkoopprijzen stegen licht, wat erop duidt dat de producenten enigszins in staat waren om hun eigen prijzen vast te stellen.


 


Drie deelindices uitgelicht:


 


Productie index


De productieomvang in de industrie steeg in juni voor de veertiende achtereenvolgende maand. Deze toename was behoorlijk, maar wel de kleinste sinds juli vorig jaar. De bedrijven schreven de toename van de productie voornamelijk toe aan het grotere aantal ontvangen nieuwe orders. De productieomvang steeg bij de bedrijven die consumptie- en investeringsgoederen produceren, maar daalde in de sector voor halffabricaten. 


Nieuwe export orders index


De stijging van het aantal ontvangen nieuwe export orders in juni was de grootste in vier maanden en dit was het geval in alle sectoren. Dit was de veertiende opeenvolgende maand dat de buitenlandse vraag naar in Nederland geproduceerde artikelen steeg. De bedrijven maakten melding van meer orders uit de VS, Europa en Azië. 


Inkoopprijs index


De gemiddelde inkoopprijzen stegen in juni voor de eerste keer in vier maanden. Deze toename was de grootste sinds januari, maar bleef wel onder het onderzoeksgemiddelde op lange termijn. De bedrijven maakten melding van hogere prijzen voor metalen en transport. De inkoopprijzen waren hoger in alle drie categorieën: consumptiegoederen, halffabricaten en investeringsgoederen.Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen