Nevi
0
Nieuws

Laagste prijs is een Paard van Troje

Nieuws 15 april 2016

De afkoeling van de economie is het belangrijkste inkoopvraagstuk voor 2012. Dat zegt Dean Kashiwagi, grondlegger van Best Value Procurement (BVP), hoogleraar aan de Arizona State University en directeur van de Performance Based Studies Research Group, in Deal! 10, die eind oktober verschijnt. "De economie is aan het afkoelen.

De afkoeling van de economie is het belangrijkste inkoopvraagstuk voor 2012. Dat zegt Dean Kashiwagi, grondlegger van Best Value Procurement (BVP), hoogleraar aan de Arizona State University en directeur van de Performance Based Studies Research Group, in Deal! 10, die eind oktober verschijnt.
 
"De economie is aan het afkoelen. Daardoor gaan inkopers zich weer sterk richten op de prijs. Het grootste gevaar voor inkopers is dat ze producten gaan aanschaffen bij toeleveranciers die een scherpe prijs offreren, maar niet voldoende gekwalificeerd zijn. Meer dan ooit moet de beste toeleverancier die de hoogste prestaties realiseert en een fatsoenlijke prijs vraagt worden geselecteerd. De inkoper die daarin slaagt, ontdekt dat het inkoopwerk met minder mensen kan worden gedaan.”
 
“Juist in een periode van laagconjunctuur is het vinden van de best presterende toeleveranciers essentieel, want niemand kan zich permitteren om middelen te verspillen. Maar pas op voor de laagste prijs. De laagste prijs is een Paard van Troje. Je haalt zo niet alleen inefficiëntie in huis, het toeleverrisico is ook groter. Toch is vooral de inkoper zelf hierbij het probleem, omdat hij opereert op basis van wantrouwen. De toeleverancier is de expert, de partij met de kennis en kunde, die het beter weet en het beter kan dan jezelf. En tóch vertrouw je hem niet en maak je een dik contract. Dat is toch de omgekeerde wereld?”
 
“Best value procurement is een supply chain-benadering van inkoop. Toeleveranciers maken nu deel uit van een reactieve, te dure en inefficiënte keten. Deze benadering helpt hen meer proactief te worden, risico’s te verkleinen en de efficiëntie te vergroten, waardoor de marges beter worden.”
 
Naschrift
Van maandag 28 november tot en met vrijdag 2 december is Dean Kashiwagi in Nederland. Een uitgelezen kans om hem te ontmoeten en het gedachtegoed van Best Value Procurement uit eerste hand te krijgen aangereikt. Kashiwagi zal op de volgende twee evenementen spreken:
·        Best Value Procurement in de bouw, op woensdag 30 november in Zoetermeer (in samenwerking met dagblad Cobouw)
·        Best Value Procurement in de zorg, op donderdag 1 december bij het UMC in Utrecht.
 
Kijk op deze website voor meer details. Lees in Deal! 10 een interview met Dean Kashiwagi.


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen