Nevi
0
Nieuws

"Je stapt uit je onderbuikgevoel en leert beslissingen te onderbouwen" (Deelnemer Procurement Management Program)

Nieuws 23 september 2016

Lees


Lees zijn verhaal in pdf of hieronder:


In 2013 maakte Rob van de Bunt deel uit van de eerste lichting studenten die voor de nieuwe opleiding NEVI Manager koos. Hij werkte al jaren in operationele en tactische inkooprollen en deed eerder NEVI 1 en 2. “Ik wilde me op strategisch niveau ontwikkelen en zocht naar handvatten om sneller alignment te kunnen vinden met de business. Bovendien ambieerde ik een rol als hoofd inkoop en dan moet je ook weten hoe je een inkoopafdeling vormgeeft: welke rollen heb je nodig? Hoe moeten die samenwerken?” De opleiding NEVI Manager gaf hem de nodige bagage.


Dat Rob van de Bunt een NEVI-opleiding zou volgen, was geen een-twee-drietje. “Natuurlijk was het een logische stap, maar met de studie-inspanning die je moet doen voor NEVI Manager kun je ook een master halen. De afweging was: wat gaat me het meeste brengen? Misschien heeft een master wel meer marktwaarde omdat iedere HR-manager zich daar wat bij kan voorstellen, terwijl NEVI Manager – zeker toen nog – weinig bekendheid heeft. Maar ik had het gevoel dat NEVI Manager beter aansloot op mijn behoeften en kennisniveau.”
Hij koos bewust voor de opleiding Manager en niet voor de Leadership-variant uit het NEVI opleidingenprogramma. “Ik was vooral op zoek naar concrete handvatten op basis waarvan ik een praktische vertaalslag kan maken. Bij NEVI Manager passeren veel modellen de revue. Je leert wanneer je welk model kunt toepassen en dat helpt je om sneller te denken, sneller dingen te doorzien en betere beslissingen te nemen. Je stapt uit je onderbuikgevoel en leert hoe je beslissingen kunt onderbouwen. De opleiding raakt daarnaast ook onderwerpen aan als persoonlijke effectiviteit en verandermanagement. Dus je ontwikkelt ook je zachte kant”, zegt Van de Bunt over zijn keus.


Kennis praktisch toepassen
Hij was gedurende het jaar dat hij de opleiding volgde dagelijks ermee bezig. “Niet alleen met leren en theoretische kennis opdoen, maar vooral met het toepassen van nieuwe kennis in de praktijk. Ik heb bijvoorbeeld het EVR Congruentiemodel geïmplementeerd. Op zo’n moment gaan opleiding en werk hand in hand”, zegt Van de Bunt.
Hij denkt dat deze synergie noodzakelijk is als je de opleiding wilt halen. “Je moet het zien als een driehoek tussen jezelf, je studie en je werk. Als die drie elkaar versterken, dan krijg je er energie van. En anders kost het energie. Bij mij heeft de opleiding een vliegwiel in gang gebracht, het heeft me naar een hoger niveau gebracht. Ik heb geleerd meer gestructureerd te denken en sneller te analyseren. En ik heb ook geleerd hoe ik mijn plan aan anderen kan vertellen op zo’n manier dat zij het direct begrijpen en ik hen kan meenemen in mijn visie.”


“Je stapt uit je onderbuikgevoel en leert beslissingen te onderbouwen”


Stimulans voor carrière
Tijdens zijn opleiding veranderde hij van baan. Hij werd manager inkoop bij Tebodin. “Die opleiding heeft me zeker een streepje voor gegeven in de sollicitatieprocedure”, denkt Van de Bunt. De overstap vergrootte ook nog eens het leereffect. “Ieder bedrijf is anders en ik kon nu in een andere omgeving mijn kennis toepassen. Ik kon mezelf in korte tijd een helder beeld verschaffen van Tebodin en snel doorgronden waar we als inkoop waarde kunnen toevoegen.”
Inmiddels is hij twee jaar verder. “Ik ben nu in staat om de kennis onbewust bekwaam toe te passen. Ik heb een gereedschapskoffer tot mijn beschikking en pak daar feilloos de tools uit die het best passen bij het vraagstuk dat voor me ligt. Het gaat min of meer automatisch.”


Sparring partner
Van de Bunt denkt dat het hogere denkniveau dat hij door de opleiding verkreeg er mede voor heeft gezorgd dat hij onlangs weer een stap in zijn carrière kon maken. Hij is nu als Director Procurement verantwoordelijk voor “alles wat een rekening van een derde genereert”, zoals hij het zelf noemt. “Tebodin is een ingenieursbureau. We zijn een projectenorganisatie. Onze rol als Procurement is om in ieder project op de stoel van de klant te gaan zitten en vanuit zijn strategische doelstellingen alles in te kopen wat noodzakelijk is voor de uitvoering van het project, van bouwmaterialen tot mensen. We zijn een sparring partner voor de klant en moeten in staat zijn om ons snel in zijn strategische uitdagingen te verdiepen en die te vertalen naar een tactisch en operationeel inkoopplan.”
De kennis die hij tijdens NEVI Manager heeft opgedaan, probeert hij daarbij over te brengen op de inkopers in zijn team. “Ik geef ze handvatten hoe ze snel de situatie bij de klant kunnen doorgronden en daar hun plan op kunnen afstemmen. Daarnaast heb ik zelf ook handvatten hoe ik de medewerkers in mijn team kan laten samenwerken. Ik zie ze als een orkest: ze moeten allemaal individueel de vaardigheden hebben om een instrument te bespelen, maar ze moeten ook naar elkaar kunnen luisteren en kunnen samenspelen. Het is heel uitdagend om de rol van dirigent te mogen spelen en onze ‘muziek’ op een hoger plan te tillen.”


Contact met medestudenten
De opleiding heeft ook voor interessante bijvangst gezorgd. “In onze groep zijn vijf mensen afgestudeerd. Met hen heb ik nog zeer regelmatig contact. We geven onderling presentaties, sparren met elkaar over situaties, houden intervisies en we gaan daarnaast regelmatig uit eten. We hebben samen een heel intensieve tijd doorgemaakt, waarin we elkaar hebben geholpen om op een hoger niveau te komen. Dat laat je na de opleiding niet ineens los. Ik ervaar het contact als zeer waardevol.”
Een andere bijvangst is dat de docenten hem inspireerden om zelf voor de klas te gaan staan en zijn kennis over te dragen. “Ik geef nu zelf les en probeer dat net zo inspirerend te doen als de docenten die mij lesgaven. Gelukkig lukt dat goed. Uit de evaluaties komt steeds naar voren dat studenten het leerzaam vinden dat ik voortdurend de koppeling maak naar hun eigen praktijk. Ik ben er heilig van overtuigd dat dat de manier is waarop je het snelst leert.”


Liefde voor het vak vergroot
Terugkijkend stelt hij dat de opleiding zijn liefde voor het vak alleen maar heeft vergroot. “Ik was al een inkoper in hart en nieren. Maar nu weet ik zeker dat ik me in deze richting door wil blijven ontwikkelen.” Daar past ook een nieuwe opleiding bij. Welke, dat weet hij nog niet. “Het kan goed zijn dat het NEVI Leadership wordt, maar misschien kies ik ook wel voor een master. Ik wil daar eens goed over nadenken.”


Naam: Rob van de Bunt (1975)
Was: Senior inkoper bij NEM en manager inkoop bij Tebodin
Is: Director Procurement Noord-West Europa bij Tebodin
Gevolgde opleiding: NEVI Manager (1 jaar)


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren