Nevi
0
Nieuws

Introductie DBA-scan inhuur zzp'ers in de zorg

Nieuws 15 april 2016

Na de Tweede Kamer heeft inmiddels ook de Eerste Kamer ingestemd om de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) te vervangen door de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Doel van de nieuwe wet is om schijnconstructies met zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) aan te pakken.

Na de Tweede Kamer heeft inmiddels ook de Eerste Kamer ingestemd om de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) te vervangen door de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Doel van de nieuwe wet is om schijnconstructies met zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) aan te pakken. De DBA-wetgeving, waarbij wordt gewerkt met modelovereenkomsten, wordt ingevoerd op 1 mei met een overgangsperiode van een jaar.

 

 

 

Inventarisatie huidige situatie en risicoanalyse

 

Momenteel werken er circa 100.000 zzp’ers in de zorg. Het financiële risico als gevolg van de nieuwe wet en de vrees voor naheffingen kunnen volgens Intrakoop en Staffing Management Services leiden tot ‘terughoudendheid bij het inschakelen van zzp’ers’. Om de risico’s bij de overstap van VAR naar DBA voor zorgorganisaties inzichtelijk te maken, hebben Intrakoop en Staffing Management Services een DBA-scan ontwikkeld. De scan inventariseert de huidige inhuursituatie en voert een risicoanalyse uit. 

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen