Nevi
0
Nieuws

Inkoopindex weer onder de 50

Nieuws 15 april 2016

De NEVI PMI daalde naar 48.9 in september. Dit is de eerste verslechtering van de bedrijfsomstandigheden sinds 26 maanden. De oorzaak voor deze daling was de terugval in nieuwe orders, de grootste sinds mei 2009. De daling van nieuwe export orders was de grootste in bijna tweeënhalf jaar.

De NEVI PMI daalde naar 48.9 in september. Dit is de eerste verslechtering van de bedrijfsomstandigheden sinds 26 maanden. De oorzaak voor deze daling was de terugval in nieuwe orders, de grootste sinds mei 2009.

 

 

 

De daling van nieuwe export orders was de grootste in bijna tweeënhalf jaar. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk daalde voor de zesde opeenvolgende maand en het sterkst sinds mei 2009. De productie nam opnieuw toe, zij het gering. Dit gold ook voor de werkgelegenheid. De hoeveelheid ingekocht materiaal daalde voor de derde opeenvolgende maand en de voorraad ingekochte materialen was iets kleiner. De voorraad gereed product daalde enigszins, voor het eerst in drie maanden. De verkoopprijsinflatie was het laagst in 19 maanden. De inkoopprijsinflatie bereikte het laagste niveau in meer dan twee jaar.

 

 

 

Inkoopprijs index
De inkoopprijzen voor de Nederlandse productiebedrijven bleven grotendeels hetzelfde in september. De inkoopprijsinflatie was voor de zevende opeenvolgende maand lager dan de maand ervoor en de laagste sinds september 2009 toen prijzen begonnen te stijgen. Dit is ruim onder het onderzoeksgemiddelde op lange termijn. Sommige bedrijven maakten melding van hogere grondstofprijzen.

 

 

 

Samengestelde index
De NEVI Purchasing Managers’ Index (PMI) is een samengestelde index  ontworpen om een algeheel beeld te verkrijgen van de economische activiteiten in de verschillende industrieën. Een score van de PMI onder de 50,0 geeft daling van de industriële activiteit aan, een score boven het kritische punt van 50,0 duidt op een groeiende economie. Een score van 50,0 duidt erop dat er geen veranderingen hebben plaatsgevonden. Hoe groter de afwijking van 50,0, hoe groter de mate van verandering in de index is.

 

 

 

Redactioneel commentaar Prof dr Arjan van Weele, NEVI Hoogleraar Inkoopmanagement, TU Eindhoven

 

De NEVI Purchasing Managers’ Index registreerde over september een waarde van 48,9. Hiermee kwam deze voor het eerst in 26 maanden uit op een waarde .

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen