Nevi
0
Nieuws

Inkoopindex daalt stevig naar 46.0

Nieuws 15 april 2016

De NEVI PMI daalde van 48.0 in oktober naar 46.0 in november. De index komt deze maand voor de derde maand op rij onder 50.0 uit. Dit duidt op  de snelste verslechtering in meer dan twee jaar.

De NEVI PMI daalde van 48.0 in oktober naar 46.0 in november. De index komt deze maand voor de derde maand op rij onder 50.0 uit. Dit duidt op  de snelste verslechtering in meer dan twee jaar.
 
Professor Arjan van Weele, NEVI hoogleraar Inkoopmanagement TU Eindhoven wijst erop dat inkopers alert moeten zijn deze maanden: “De prijzen van grondstoffen en materialen daalden fors in november. Het is nu zaak ervoor te zorgen dat leveranciers inkoopvoordelen aan hun klanten doorberekenen. De ervaring leert dat leveranciers dat vaak niet uit eigen beweging doen.”
 
De productieomvang nam in november flink af; de grootste afname sinds mei 2009. Het aantal ontvangen nieuwe orders daalde het snelst in meer dan tweeënhalf jaar. Ook de exportorders namen aanzienlijk af. De daling van de hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk was ook deze maand fors.
 
De werkgelegenheid nam beperkt af, maar wel in de grootste mate sinds februari 2010. De voorraad ingekochte materialen werd fors kleiner. De levertijden namen licht toe.
 
Eerder deze maand was er soortgelijk nieuws uit China. De activiteit in de Chinese industrie is in november gedaald tot het laagste niveau in 32 maanden. Dat blijkt uit de inkoopindex die de zakenbank HSBC publiceert. De index staat op 48 punten, de laagste stand sinds maart 2009. Vorige maand was dat nog 51 punten.
 
Alles wijst erop dat industriële bedrijven zich voorbereiden op mindere tijden. Hoe lang gaat dat duren? Van Weele: “De ervaring leert dat als de PMI eenmaal de daling heeft ingezet dat zeker 12 maanden gaat duren. 2012 wordt een lastig jaar. Alle energie zetten op de verkoop en zorgen voor een goede klantbehandeling en kwaliteit zijn hoofdzaak. Evenals een goed management van de cashflow.”
 
 
Over de NEVI PMI…
De NEVI Purchasing Managers’ Index (PMI) is een samengestelde index ontworpen om een algeheel beeld te verkrijgen van de economische activiteiten in de verschillende industrieën. Een score van de PMI onder de 50,0 geeft daling van de industriële activiteit aan, een score boven het kritische punt van 50,0 duidt op een groeiende economie. Een score van 50,0 duidt erop dat er geen veranderingen hebben plaatsgevonden. Hoe groter de afwijking van 50,0, hoe groter de mate van verandering in de index is. De NEVI PMI wordt opgesteld aan de hand van maand


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen