Nevi
0
Nieuws

IMVO-vouchers populair bij mkb'ers

Nieuws 15 april 2016

Meer dan 50 Nederlandse mkb’ers hebben het afgelopen jaar een IMVO-voucher gekregen. Dit is een bijdrage van €10.000 aan advieskosten voor het verduurzamen van een zakenrelatie met een buitenlandse ketenpartner. De vouchers zijn uitverkocht, maar er is kans op een tweede ronde. Vouchers“De

Meer dan 50 Nederlandse mkb’ers hebben het afgelopen jaar een IMVO-voucher gekregen. Dit is een bijdrage van €10.000 aan advieskosten voor het verduurzamen van een zakenrelatie met een buitenlandse ketenpartner. De vouchers zijn uitverkocht, maar er is kans op een tweede ronde.

 

 

 

Vouchers
“De vouchers maken het inkopen van advies een stuk laagdrempeliger”, zo viel te horen bij een recente bijeenkomst voor aanvragers. Zij vertelden welk onderdeel van hun bedrijfsvoering ze hebben verduurzaamd met hulp van de voucher. Onder de aanwezigen waren vertegenwoordigers van bijvoorbeeld garnalenvissersbedrijf Primstar, duurzaam spijkerbroekenmerk Mud Jeans, cacaohandelshuis Ascot Amsterdam en Eco collection: importeur van cadeau- en interieurartikelen uit India.

 

 

 

Primstar gebruikte de IMVO-voucher om de eigen vloot van 70 vissersschepen in West-Afrika te laten doorlichten door adviseurs. Zij analyseerden bijna elk aspect van de vloot op duurzaamheidscriteria: de schepen, de motoren, de netten en meer. Primstar investeert nu in duurzame garnalenvangst in West-Afrika.

 

 

 

Ook de andere bedrijven hebben hun voucher nuttig besteed. Zo heeft Eco collection de Indiase productie Fair Trade laten certificeren; heeft Ascot Amsterdam de cacaoketen van boer tot ‘grinder’ laten analyseren en gaat Mud Jeans de voucher inzetten om samen met adviesbureau Soil&More te onderzoeken of het een CO2-neutraal T-shirt kan laten maken in Bangladesh.

 

 

 

Trial and error
Alle aanwezigen stelden dat externe hulp cruciaal was bij het onderzoek naar verduurzaming. “Onderzoek is niet onze core business. Zelf doen wordt dus ‘trial and error’: dat duurt lang en is uiteindelijk misschien zelfs duurder.”

 

 

 

Over de aanvraagprocedure waren de meeste bedrijven te spreken. “De aanvraag was heel gemakkelijk. MKB’ers hebben vaak maar kleine bedragen nodig om te investeren. Wij hebben niet de tijd en kennis om de complexe aanvragen te doen die bij de grote subsidies horen. Daarom zijn deze vouchers erg geschikt voor kleinere ondernemers.”

 

 

 

Tweede kans?
Mogelijk volgt in de zomer van 2013 een volgende ronde IMVO-vouchers. Wilt u op de hoogte blijven? Mail dan naar d.wilson@mvonederland.nl.

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren