Nevi
0
Nieuws

Hoogste cijfer in 9 maanden, NEVI PMI® november 54.6

Nieuws 15 april 2016

De NEVI PMI® steeg van 53.0 in oktober naar 54.6 in november, het hoogste cijfer in negen maanden. De productie nam in de grootste mate toe sinds mei, onder meer als gevolg van de sterkere stijging van het aantal nieuwe orders. Deze stijging was de grootste in tien maanden. Ook het aantal export orders bleef toenemen en deze stijging was de grootste sinds februari.

De NEVI PMI® steeg van 53.0 in oktober naar 54.6 in november, het hoogste cijfer in negen maanden.

 

 

 

De productie nam in de grootste mate toe sinds mei, onder meer als gevolg van de sterkere stijging van het aantal nieuwe orders. Deze stijging was de grootste in tien maanden. Ook het aantal export orders bleef toenemen en deze stijging was de grootste sinds februari.

 

 

 

Ondanks deze stijgingen, bleef de hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk dalen. Deze daling was de elfde op rij en de grootste sinds mei 2013. De werkgelegenheid steeg opnieuw, zij het bescheiden. De hoeveelheid ingekochte grondstoffen en halffabricaten steeg opnieuw en wel het sterkst in negen maanden.

 

 

 

De voorraad ingekochte materialen daalde echter licht. De levertijden waren opnieuw langer.

De inkoopprijzen daalden wederom en deze daling was de grootste sinds april. De verkoopprijzen waren eveneens lager, al was de daling gering en de kleinste in vier maanden.

 


 

 

Drie deelindices uitgelicht:

 

 

 

Nieuwe orders index

Het aantal nieuwe orders dat bij de productiebedrijven in Nederland geplaatst werd, steeg in november voor de zeventiende opeenvolgende maand. De toename was aanzienlijk en de grootste sinds januari. De verbetering van het consumentenvertrouwen en de introductie van nieuwe producten werden door de panelleden genoemd als factoren die hadden bijgedragen aan de stijging van het aantal orders.

 

 

Verkoopprijs index

De prijzen die de Nederlandse producenten voor hun eindproducten berekenden, daalden in november voor de vierde maand op rij. Deze daling was echter gering en kleiner dan in oktober. De bedrijven die melding maakten van een verlaging van de verkoopprijzen (ongeveer 8% van de bedrijven), schreven dit over het algemeen toe aan de lagere inkoopkosten en de grote concurrentiedruk.

 

 


Inkoopprijs index

De Nederlandse producenten maakten in november opnieuw melding van een daling van de gemiddelde inkoopprijzen. Deze laatste daling was beperkt, maar wel de grootste sinds april. De respondenten maakten in deze onderzoeksperiode regelmatig melding van lagere prijzen voor olie en staal.

 

 

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen