Nevi
0
Nieuws

Groei vlakt af: NEVI PMI 51.7

Nieuws 15 april 2016

De NEVI PMI® in daalde augustus naar 51.7, waar juli nog 53.5 had laten zien. Hoewel dit nog steeds een groei van de Nederlandse productiesector betekende, was het een flinke afvlakking en het laagste cijfer in 13 maanden. De toename van de productie was de kleinste in ruim een jaar.

De NEVI PMI® in daalde augustus naar 51.7, waar juli nog 53.5 had laten zien. Hoewel dit nog steeds een groei van de Nederlandse productiesector betekende, was het een flinke afvlakking en het laagste cijfer in 13 maanden.


 


De toename van de productie was de kleinste in ruim een jaar. Ook de groei van de nieuwe orders nam af, hoewel de exportorders even fors toenamen als vorige maand. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk daalde in de grootste mate sinds juli 2013.


 


De werkgelegenheid steeg voor de vijfde maand op rij, maar was wel de kleinste stijging in die periode. De voorraad gereed product was wederom groter dan de maand ervoor. De voorraad ingekochte materialen bleef dalen, en wel het sterkst sinds mei 2013. Toch was er sprake van een uitbreiding van de inkoopactiviteiten, zij het de kleinste in de huidige groeiperiode van 13 maanden. De levertijden werden opnieuw aanzienlijk langer.


 


De inkoopprijzen stegen voor de derde maand op rij, en wel in de grootste mate sinds januari. De verkoopprijzen daalden daarentegen voor het eerst in zes maanden. De sterke concurrentie werd over het algemeen als reden genoemd.


 


Drie deelindices uitgelicht:


 


Productie index


De productieomvang bij de Nederlandse productiebedrijven steeg in augustus opnieuw en hiermee komt de huidige periode van groei op 16 maanden. Deze stijging was echter minder groot dan de maand ervoor en de kleinste in ruim een jaar. De producenten van investeringsgoederen maakten melding van een forse groei. Bij de producenten van consumptiegoederen was er echter sprake van een aanzienlijke daling. 


Nieuwe export orders index


Het aantal exportorders dat bij de Nederlandse productiebedrijven geplaatst werd, was in augustus opnieuw groter. De groei bleef op hetzelfde forse niveau als in juli. Er werd melding gemaakt van nieuwe contracten met klanten in Europa en Azië. Dit was de zestiende maand op rij dat het aantal nieuwe ontvangen orders uit het buitenland steeg. 


Verkoopprijs index


De verkoopprijzen in de Nederlandse productiesector daalden in augustus voor de eerste keer in zes maanden. Deze daling bleef echter beperkt. Ongeveer 8% van de panelleden maakte melding van lagere verkoopprijzen tegenover 3% die een stijging noteerde. De panelleden die aangaven dat er sprake was van lagere verkoopprijzen, schreven dit vaak toe aan de grote concurrentiedruk.Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen