Nevi
0
Nieuws

EU als één energiemarkt onafhankelijker van leverancier Rusland

Nieuws 15 april 2016

De EU-landen hebben besloten op energiegebied nauwer met elkaar te gaan samenwerken. Dat moet Europa onder meer onafhankelijker maken van Rusland.  Op een top in Brussel zetten de Europese leiders donderdagavond een eerste stap voor een zogenoemde Europese energie-unie.

De EU-landen hebben besloten op energiegebied nauwer met elkaar te gaan samenwerken. Dat moet Europa onder meer onafhankelijker maken van Rusland.


 


 


Op een top in Brussel zetten de Europese leiders donderdagavond een eerste stap voor een zogenoemde Europese energie-unie. De nauwere samenwerking kwam in een stroomversnelling door de spanningen met de regering in Moskou over de Russische inmenging in Oekraïne. Sommige EU-landen zijn voor hun gas volledig afhankelijk van Rusland.


 


 


Onderhandelingen over gasprijs

De EU-landen willen onder meer voorkomen dat zij tegen elkaar worden uitgespeeld door Rusland bij onderhandelingen over de gasprijs. En dus spraken ze af meer openheid te geven over nieuw te sluiten gascontracten. Die transparantie moet voorkomen dat Europese regels worden overtreden en anderzijds leveringszekerheid bieden.


 


 


Ook wereldwijde samenwerking

Premier Mark Rutte toonde zich tevreden. Voor Nederland was het van belang dat lidstaten zelf hun mix van energiebronnen mogen bepalen. Ook wil Rutte dat wereldwijde samenwerking op het gebied van energie mogelijk blijft. ,,Europa moet zich niet blindstaren op Rusland. Dan moet je niet alles dicht geregeld hebben.''


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen