Nevi
0
Nieuws

Economische groei 2017: +2,1%

Nieuws 13 december 2016

De economische groei zet door. Zowel dit jaar als in 2017 neemt het bruto binnenlands product (bbp) met 2,1% toe, aldus het CPB.

De economische groei zet door. Zowel dit jaar, als in 2017 neemt het bruto binnenlands product (bbp) met 2,1% toe. De werkloosheid daalt volgend jaar naar 5,3% en de overheidsbegroting is in evenwicht. De koopkracht neemt toe met 0,7%. De internationale omgeving blijft echter onzeker. De gevolgen van de Brexit lijken vooralsnog mee te vallen, maar de economische en politieke situatie in de Europese Unie blijven ongewis. Dit schrijft het Centraal Planbureau in de decemberraming voor 2016 en 2017.

 

Consumptiegroei jaagt economie aan
De consumptie van huishoudens is de belangrijkste drijvende kracht achter de groei van de Nederlandse economie. Het beschikbaar inkomen van huishoudens neemt toe door de voortgaande groei van de werkgelegenheid in combinatie met een reële loonstijging. De sterke groei van de huizenmarkt is een extra stimulans voor de consumptie.

 

Toename werkgelegenheid marktsector
De daling van de werkloosheid in 2016 zet zich volgend jaar voort. De werkgelegenheid neemt volgend jaar toe met 120 duizend personen, na een groei van 100 duizend in 2016. Deze toename is vooral afkomstig van bedrijven in de marktsector; het aantal werknemers in de collectieve sector (zorg en overheid) blijft stabiel.

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen