Nevi
0
Nieuws

Contract is contract: vakvereniging van inkopers NEVI roept zondaars tot de orde

Nieuws 15 april 2016

De schuivende moraal onder inkopers in Nederland baart ook de eigen beroepsgroep zorgen. Een nieuwe gedragscode is ophanden.‘Het is van groot belang dat inkoopprofessionals ethisch handelen’, zegt directeur Erik de Bruine, algemeen directeur van NEVI, de vakvereniging van ruim 6200 inkopers uit Zoetermeer.

De schuivende moraal onder inkopers in Nederland baart ook de eigen beroepsgroep zorgen. Een nieuwe gedragscode is ophanden.

 

‘Het is van groot belang dat inkoopprofessionals ethisch handelen’, zegt directeur Erik de Bruine, algemeen directeur van NEVI, de vakvereniging van ruim 6200 inkopers uit Zoetermeer.

 

 

 

De Bruine komt met zijn vaststelling op een moment dat winkelbedrijven Albert Heijn, Jumbo en Vroom & Dreesmann geprobeerd hebben of nog steeds proberen eenzijdig de contracten met hun leveranciers te wijzigen.

 

Dit soort powerplay is, net als het overschrijden van betalingstermijnen, De Bruine een doorn in het oog. Zelf was hij onder meer hoofd inkoop bij Rabobank. De NEVI-directeur vindt het niet alleen onethisch en juridisch aanvechtbaar. ‘Het is ook niet effectief’, zegt hij. ‘Door de leverancier af te knijpen vergroten bedrijven of instellingen de kans dat de leveranciers hun beloften niet waar kunnen maken. Bovendien is reputatieschade snel gemaakt.’

 

 

 

Toeval of niet, maar op 10 oktober presenteert NEVI een herziene gedragscode voor zijn achterban. De code gaat uit van vier kernwaarden: zakelijk fatsoen, deskundigheid en objectiviteit, vrije mededinging en duurzaamheid. De vakvereniging vraagt haar leden deze code te onderschrijven en ernaar te handelen.

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen