Nevi
0
Nieuws

'Chinese groei geen 7% maar 5%'

Nieuws 15 april 2016

Veel economen zijn het erover eens dat Chinese economische groei in 2015 lager was dan de officiële statistieken weergeven. Rabobank presenteerde daarom deze week een nieuw ontwikkelde indicator om de economische groei in China te monitoren: de China Activity Indicator (CAI).

Veel economen zijn het erover eens dat Chinese economische groei in 2015 lager was dan de officiële statistieken weergeven. Rabobank presenteerde daarom deze week een nieuw ontwikkelde indicator om de economische groei in China te monitoren: de China Activity Indicator (CAI). Hierin is naast vijf traditionele indicatoren (zoals energieverbruik) ook een consumptie-indicator opgenomen.


 


Arbeidsproductiviteit


De CAI laat zien dat in 2015 de Chinese groei geen 7% betrof, maar eerder rond de 5% lag. Gezien de demografische ontwikkelingen verwachten de economen van deze grote bank weinig groei meer via de extra inzet van mensen. ‘Wel kan China nog een flinke inhaalslag maken door het stimuleren van de arbeidsproductiviteit per uur. Een voorwaarde is wel dat de overheid de sterke onevenwichtigheden in de Chinese economie aanpakt’, aldus deze bank.


 


Geen afbouw overcapaciteit


De overheid heeft op het National People’s Congres aangegeven de overcapaciteit in onder meer de staal- en kolensector niet te willen afbouwen via massale ontslagen en faillissementen. ‘Het gevolg is dat arbeid en kapitaal waarschijnlijk nog lang vast blijft zitten in inefficiënte activiteiten en dit zal de groei de komende tijd naar verwachting remmen,’ aldus Rabobank.


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren