Nevi
0
Nieuws

Behandel ziekenhuisspecialist als zorgleverancier

Nieuws 15 april 2016

De eigen organisatie op één lijn te krijgen, is met name bij ziekenhuizen een flinke uitdaging, stelt Maarten Erasmus, managing consultant bij Emeritor. “Veel ziekenhuizen werken met zelfstandige specialisten, zogenoemde maatschappen. Ziekenhuizen doen de inkoop voor specialisten.

De eigen organisatie op één lijn te krijgen, is met name bij ziekenhuizen een flinke uitdaging, stelt Maarten Erasmus, managing consultant bij Emeritor. “Veel ziekenhuizen werken met zelfstandige specialisten, zogenoemde maatschappen. Ziekenhuizen doen de inkoop voor specialisten. Er is geen relatie tussen wat specialisten verdienen en wat de inkoopkosten zijn, dus er is geen belang voor specialisten bij betere inkoop.”
 
Volgens Erasmus moet er binnen ziekenhuizen een duidelijke opdrachtgever/leverancier-verhouding komen. Dat kan door maatschappen te zien als leverancier van zorg en ze ook zodanig te selecteren. Andersom kan ook: de specialist zou ook het ziekenhuis kunnen inhuren. Het ziekenhuis levert dan als een soort winkelcentrum alle voorzieningen.
 
Een andere mogelijkheid is de specialisten in dienst te nemen, zoals dat in ons omringende landen gebeurt.
 
Meer over inkoopsamenwerking in de zorg in de eerstvolgende Deal!, die op 30 oktober verschijnt.


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren