Nevi
0
Nieuws

Aanbesteding politiewagens onder de loep

Nieuws 15 april 2016

Minister Ivo Opstelten van het ministerie van Veiligheid en Justitie gaat een onafhankelijk onderzoek laten doen naar de aanbestedingsprocedure voor politievoertuigen. Een woordvoerder van het ministerie bevestigde afgelopen zaterdag berichtgeving van het nieuwsprogramma EenVandaag daarover.

Minister Ivo Opstelten van het ministerie van Veiligheid en Justitie gaat een onafhankelijk onderzoek laten doen naar de aanbestedingsprocedure voor politievoertuigen. Een woordvoerder van het ministerie bevestigde afgelopen zaterdag berichtgeving van het nieuwsprogramma EenVandaag daarover. “De minister wil geen enkele twijfel laten bestaan over de aanbestedingsprocedure en laat er daarom nog eens goed naar kijken”, aldus de woordvoerder, die verder stelt dat de procedure eerder al eens door een rechter is getoetst.


 


Een aantal bedrijven vindt dat de aanbesteding niet goed is verlopen, omdat de voorwaarden zo waren opgesteld dat het ministerie slechts bij één bedrijf kon uitkomen met de bestelling van 13.000 nieuwe politievoertuigen. Een jaar geleden werd bekend dat de politie de komende jaren alleen nog maar in Volkswagens zou rijden. Het Duitse automerk schreef zich in voor de Europese aanbesteding Politievoertuigen en kon als enige voldoen aan de eisen die de politie stelde voor de  grote order van 300 miljoen euro.


 


De voorziening tot samenwerking Politie Nederland (vtsPN), die de gezamenlijke inkoop regelde voor alle 26 politiekorpsen, had in de aanbesteding de eis gesteld dat een merk in alle categorieën auto's moet kunnen leveren: van kleine wagens, middenklassers, busjes tot voertuigen uit het hogere segment, compleet voorzien van dakset/signaleringsapparatuur. Alleen de Pon Groep, die VW's importeert, kan dat waarmaken en mag de komende vier jaar jaarlijks zo'n achthonderd tot duizend auto's van de types Golf, Passat, Touran en T5 aanleveren. Al eerder klaagde merken als Mercedes Benz en Volvo omdat ze door één specifieke eis direct buiten spel stonden.


 


De huidige kritiek in EenVandaag op de aanbestedingsprocedure komt komt onder andere van Gerard van Hoeven van Tomar, een bedrijf dat signalerings- en opsporingsapparatuur levert: “De inkooporganisatie van de politie heeft namens de belastingbetaler een blanco cheque afgegeven aan autobedrijf Pon. Dit terwijl er aanzienlijk en aantoonbaar betere spullen te verkrijgen zijn die ook nog goedkoper zijn.


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren