Nevi
0
Nieuws

Grootste stijging verkoopprijzen ooit – Nevi PMI® 58.4

Nieuws 01 april 2022

Nederlandse industrie nog wel optimistisch ondanks scherpe stijging inkoopprijzen

De Nevi PMI® van maart kwam uit op 58.4, het laagste cijfer sinds december 2020, maar nog steeds een aanzienlijke verbetering. De inkoopprijzen stegen extreem en de verkoopprijzen lieten zelfs de grootste stijging zien sinds dit onderzoek begon.
 
De stijging van de nieuwe orders viel terug naar het laagste niveau in zeventien maanden en de groei van de productie was de op een na kleinste sinds november 2020. De hoeveelheid onvoltooid of niet uitgevoerd werk groeide meer dan vorige maand en de voorraad gereed product in de grootste mate sinds 2019. De werkgelegenheid steeg aanzienlijk, maar wel minder dan eerder in 2022. De inkoop en de voorraad ingekocht materiaal bleven toenemen. De stijging van de levertijden nam voor het eerst in 5 maanden weer toe. De verwachtingen voor de toekomstige productie bleven positief, maar daalden wel voor de derde maand op rij.
 
Oorlog tempert optimisme industrie, stuwt prijzen
"De oorlog in Oekraïne zorgt voor grote onzekerheid bij ondernemers," zegt Albert Jan Swart, sectoreconoom industrie bij ABN AMRO in zijn redactionele commentaar deze maand op de Nevi PMI. "De Nederlandse industrie is nog wel optimistisch, maar veel minder dan voor de invasie. Zoals verwacht heeft de oorlog in Oekraïne geleid tot stijgende kosten voor energie en materialen zoals metalen. Behalve door de oorlog in Oekraïne worden toeleveringsketens ook opnieuw gehinderd door het coronavirus. De nieuwe lockdowns in China, zoals in Shenzhen en andere belangrijke industriesteden, zorgen waarschijnlijk voor vertraging van de toelevering van componenten zoals elektronica.”

 
Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren