Nevi
0
Nieuws

Ondernemers minder positief – NEVI PMI® mei 52.2

Nieuws 03 juni 2019

De NEVI PMI® in mei was 52.2, slechts minimaal hoger dan het cijfer van april en ondanks een grotere stijging van het aantal ontvangen nieuwe orders.


De NEVI PMI® in mei was 52.2, slechts minimaal hoger dan het cijfer van april en ondanks een grotere stijging van het aantal ontvangen nieuwe orders. De verwachtingen van de producenten voor de toekomstige productieomvang waren in mei duidelijk minder positief en de betreffende index daalde naar het laagste niveau in negenenzestig maanden.


In mei was de groei van de productie opnieuw aanzienlijk. De toename van de nieuwe orders, hoewel de grootste in vier maanden, bleef hierbij achter. Daardoor namen de achterstanden fors af en bereikte de voorraad gereed product bijna een recordniveau. 


De voorraad ingekochte materialen nam af en de levertijden namen wel meer toe dan in april, maar minder dan alle andere maanden sinds augustus 2013. 


Hoewel de werkgelegenheid wederom toenam, was deze groei de op een na laagste in bijna drie jaar. 


De inkoopprijsinflatie was het laagst in tweeëndertig maanden, wat vervolgens bijdroeg aan de kleinste stijging van de verkoopprijzen in tweeënhalf jaar.


Lees ook het redactionele commentaar van NEVI hoogleraar Bart Vos


Meer over de NEVI PMIHet product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen