Nevi
0
Nieuws

Jaarcijfer PMI 2018 vestigt record - NEVI PMI® december 57.2

Nieuws 04 januari 2019

De NEVI PMI® kwam in december uit op 57.2, het hoogste cijfer in drie maanden. Hiermee komt het gemiddelde PMI cijfer voor 2018 uit op 59.7.

De NEVI PMI® kwam in december uit op 57.2, het hoogste cijfer in drie maanden. Hiermee komt het gemiddelde PMI cijfer voor 2018 uit op 59.7. Dit is het hoogste jaarcijfer sinds het begin van dit onderzoek negentien jaar geleden, en breekt het vorige record van 59.2 voor 2017.


De stijging van de PMI deze maand was met name het gevolg van grotere toenames van de productieomvang, het aantal nieuwe orders en de werkgelegenheid. Als deze indexen toonden de grootste stijging sinds september. De voorraad ingekochte materialen liet de grootste groei in zeven maanden zien.


Het grotere aantal ontvangen nieuwe orders droeg bij aan de eerste toename van de achterstanden sinds september. Ook grondstoftekorten waren een oorzaak van de toenemende hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk. De levertijden waren opnieuw fors langer, al was deze verlenging de kleinste sinds april 2017.


De inkoopprijsinflatie was het laagst in zestien maanden, maar bleef ruim boven het onderzoeksgemiddelde. De verkoopprijsinflatie was eveneens opnieuw hoog, al was deze het laagst in veertien maanden.
De respondenten bleven optimistisch over de vooruitzichten voor 2019 voor de productiegroei, al was dit optimisme minder groot dan de recordniveaus eerder in 2018.


Lees het redactioneel commentaar hoogleraren Arjan van Weele en Bart Vos


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen