Nevi
0
Nieuws

Groei orders zakt in - NEVI PMI® februari 52.7

Nieuws 07 maart 2019

De NEVI PMI® daalde van 55.1 in januari naar 52.7 in februari, het laagste niveau in tweeëndertig maanden. Dit kwam vooral door de haperende export, wat leidde tot de kleinste groei van de nieuwe orders in drie jaar.

 

De NEVI PMI® daalde van 55.1 in januari naar 52.7 in februari, het laagste niveau in tweeëndertig maanden. Dit kwam vooral door de haperende export, wat leidde tot de kleinste groei van de nieuwe orders in drie jaar.

 

De toename van de productie was groter dan die van het aantal orders, wat leidde tot de vijfde achtereenvolgende stijging van de voorraad gereed product. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk bleef gelijk. 

 

De hoeveelheid ingekocht materiaal steeg opnieuw, maar in de kleinste mate in drieëndertig maanden. Dit verlichtte enigszins de druk op de levertijden. Die waren opnieuw langer, maar de verlenging was de kleinste sinds juni 2016. De voorraad ingekochte materialen nam nog steeds toe.

 

De inflatie van zowel inkoop- als verkoopprijzen bereikte het laagste niveau in respectievelijk 29 en 18 maanden.

 

De groei van de werkgelegenheid was kleiner dan de vorige maand en het kleinst sinds september 2016.

 

De Nederlandse fabrikanten waren in februari over het algemeen positief over de toekomstig, al was dit optimisme het geringst sinds november 2015. 

 

Drie indices uitgelicht:

 

Productie index

 

De productieomvang in de Nederlandse industrie steeg in februari opnieuw, al was deze stijging opnieuw minder groot dan de maand ervoor. De seizoensmatig aangepaste Productie index bereikte het laagste niveau in tweeëndertig maanden en bleef onder het lange termijn gemiddelde van 53.4, wat wijst op een relatief geringe stijging. De subsector investeringsgoederen noteerde de kleinste stijging.

 

De huidige periode van ononderbroken groei van zes jaar is echter wel de langste periode sinds de start van dit onderzoek begin 2000.

 

Nieuwe orders index

 

De toename van het aantal ontvangen nieuwe orders bij de Nederlandse productiebedrijven in februari was de kleinste in drie jaar. Deze toename lag bovendien onder het onderzoeksgemiddelde op lange termijn.

 

Een aantal bedrijven gaf aan dat het kleinere aantal nieuwe orders het gevolg was van een zwakke buitenlandse verkoop en een daling van de vraag naar autogerelateerde producten.

 

Voorraad ingekochte materialen index

 

Er was in februari bij de Nederlandse productiebedrijven opnieuw sprake van het hamsteren van materialen. De huidige recordperiode van groei komt hiermee op tweeënhalf jaar. Deze groei daalde echter vergeleken met de vorige maand en was de kleinste sinds juni 2017.

 

De bedrijven maakten melding van voorraadaanvulling en voorbereidingen op de Brexit.

 

Lees ook het redactionele commentaar van NEVI hoogleraar Bart Vos

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen