Nevi
0
Nieuws

Regen van records luidt 2018 in – NEVI PMI® januari 62.5

Nieuws 02 februari 2018

De NEVI PMI® steeg in januari naar een nieuw record van 62.5, net iets hoger dan het vorige recordniveau van november.

De NEVI PMI® steeg in januari naar een nieuw record van 62.5, net iets hoger dan het vorige recordniveau van november. Drie van de vijf componenten van de hoofdindex bereikten recordniveaus: werkgelegenheid, levertijden en voorraad ingekochte materialen.


De toename van de productieomvang was opnieuw één van de grootste tot nu toe, al was deze wel de kleinste in drie maanden. De groei van de nieuwe orders uit zowel binnen- als buitenland bleef in de buurt van de eerdere records. 


De verlenging van de levertijden was de grootste ooit, wat bijdroeg aan een sterke toename van de inkoop- en verkoopprijzen. De groei van de werkgelegenheid bereikte voor de vierde maand op rij een recordniveau. Dit hield de stijging van de hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk enigszins in toom, al bleven de achterstanden relatief groot.


Om zich te beschermen tegen grondstoftekorten, hamsterden de Nederlandse producenten in ongekende mate materialen. Dit leidde tot de grootste groei van de materiaalvoorraad sinds het begin van dit onderzoek.


 Bekijk de NEVI bijdrage op Telegraaf Vandaag en lees het redactioneel commentaar hoogleraar Arjan van Weele


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen