Nevi
0
Nieuws

Laagste PMI in acht maanden - NEVI PMI® mei 60,3

Nieuws 01 juni 2018

De PMI daalde in mei van 60.7 naar 60.3, het laagste niveau in acht maanden.

De PMI daalde in mei van 60.7 naar 60.3, het laagste niveau in acht maanden. Niettemin duidde ook dit cijfer, het op acht na hoogste sinds maart 2000, nog steeds op een forse verbetering van de bedrijfsomstandigheden.
 
De productie nam opnieuw flink toe, deze maand in de grootste mate sinds het recordniveau van februari. Het aantal nieuwe orders steeg wederom aanzienlijk. Hetzelfde gold voor de export orders.
De groei van de werkgelegenheid was echter voor de derde maand op rij kleiner dan het recordniveau van de eerste twee maanden van 2018 en bereikte het laagste niveau in negen maanden. Toch was dit nog steeds de op negen na grootste toename ooit.
De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk was voor de tiende maand op rij groter dan de maand ervoor. De levertijden waren opnieuw fors langer, maar deze verlenging was minder groot dan in maart en april.
De inkoopprijsinflatie was de laagste in acht maanden, maar bleef één van de hoogste in zeven jaar. De verkoopprijzen stegen eveneens aanzienlijk, zij het in de kleinste mate in vijf maanden.
De verwachtingen van de producenten bleven uitermate positief, al was dit optimisme het kleinst in dertien maanden.


Lees het redactioneel commentaar hoogleraar Arjan van Weele


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen