Nevi
0
Nieuws

Grootste groei productie ooit – NEVI PMI® februari 63.4

Nieuws 01 maart 2018

De productie steeg  voor de achtenvijftigste maand op rij, waarbij  de grootste groei werd genoteerd door de producenten van halffabricaten. 

De grootste groei van de productie in de geschiedenis van het onderzoek, was mede de oorzaak van een nieuw record van de NEVI PMI®: 63.4. De PMI bereikte hiermee voor de derde keer in vier maanden een hoogtepunt.

 

De productie steeg  voor de achtenvijftigste maand op rij, waarbij  de grootste groei werd genoteerd door de producenten van halffabricaten. De nieuwe orders namen toe in de grootste mate sinds november vorig jaar. De export orders bleven iets achter bij de orders uit het binnenland, maar namen nog steeds duidelijk toe. De groei van de werkgelegenheid evenaarde het record van januari. Dit droeg bij aan de kleinste – zij het nog steeds forse - toename van de achterstanden in vijf maanden. De levertijden namen in ongekende mate toe en de uitbreiding van de inkoopactiviteiten was de grootste sinds april 2011. De inkoopprijzen bleven fors stijgen, zij het in de kleinste mate sinds september. De verkoopprijzen lieten de op een na grootste toename sinds mei 2011 zien. De verwachtingen voor de toekomstige productieomvang bleven op een recordniveau.

 

Drie deelindices uitgelicht:

 

Productie index  
De groei van de productieomvang in de Nederlandse industrie was in februari de grootste ooit. De bedrijven maakten melding van een grote vraag. De huidige periode van groei komt hiermee op een recordperiode van achtenvijftig maanden. De grootste groei werd genoteerd door de producenten van halffabricaten, gevolgd door de producenten van investeringsgoederen.

 


Nieuwe orders index 
Het aantal nieuwe orders dat door de Nederlandse productiebedrijven ontvangen werd, steeg in februari fors. Deze stijging was de grootste sinds november en de op drie na grootste sinds het begin van dit onderzoek. Er werd melding gemaakt van een grote vraag uit zowel binnen- als buitenland. De grootste stijging in deze periode werd gemeld door de producenten van halffabricaten.

 

Nieuwe export orders index
Het aantal ontvangen nieuwe orders uit het buitenland in de Nederlandse productiesector nam in februari voor de twintigste maand op rij toe. Deze toename was opnieuw minder groot dan in december en de kleinste in vier maanden, al bleef het een van de grootste sinds het begin van dit onderzoek. De subsector halffabricaten noteerde de grootste toename en de subsector consumptiegoederen de kleinste.

 

Redactioneel commentaar hoogleraar Van Weele

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen