Nevi
0
Nieuws

Groei versnelt - NEVI PMI® september 59.8

Nieuws 03 oktober 2018

Na een vertraging halverwege het jaar versnelde de groei in september weer, zo blijkt uit de laatste PMI® die uitkwam op 58.8 en daarmee het hoogste niveau bereikte in drie maanden.

Na een vertraging halverwege het jaar versnelde de groei in september weer, zo blijkt uit de laatste PMI® die uitkwam op 59.8 en daarmee het hoogste niveau bereikte in drie maanden.

 

De productie nam voor de vijfenzestigste maand op rij toe – een recordperiode. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk was voor de veertiende maand op rij groter en dit markeerde de langste periode van groei in meer dan elf jaar. De voorraad gereed product daalde voor de derde maand op rij. Opnieuw was er een forse uitbreiding van de inkoopactiviteiten en de voorraad ingekochte materialen nam voor de vijfentwintigste maand op rij toe, een record.
De nieuwe orders namen toe en de groei van de export orders was de grootste sinds februari. Voor het eerst in acht maanden groeide de werkgelegenheid sterker dan de maand ervoor. De levertijden werden aanzienlijk langer, wat leidde tot het vijf na laagste niveau ooit van de desbetreffende index.
De inkoopprijsinflatie steeg naar het hoogste niveau in acht maanden en de verkoopprijsinflatie was het hoogst in zeven maanden.
De verwachtingen voor de productieomvang waren in september het meest positief in vijf maanden.

 

Lees het redactioneel commentaar hoogleraar Arjan van Weele

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen