Nevi
0
Nieuws

Op twee na hoogste waarde ooit – NEVI PMI® augustus 59.7

Nieuws 01 september 2017

Dit is het hoogste cijfer sinds februari 2011. Hiermee komt de huidige periode van groei bovendien op vijftig maanden.

De NEVI PMI® steeg in augustus naar 59.7. Dit is het hoogste cijfer sinds februari 2011 en het op twee na hoogste sinds het begin van dit onderzoek zeventien jaar geleden. Hiermee komt de huidige periode van groei bovendien op vijftig maanden.


De productie nam fors toe, en wel in de grootste mate sinds mei 2000. Het aantal nieuwe orders steeg in de grootste mate sinds december 2013. Om aan de hogere productievereisten te voldoen, nam de werkgelegenheid opnieuw toe.
De levertijden waren opnieuw langer en namen deze maand toe in de sterkste mate in zevenenzeventig maanden. Bij de hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk was de stijging de grootste in meer dan drie en een half jaar.
Voor het eerst in zes maanden was er sprake van een hogere inkoopprijsinflatie. De verkoopprijsinflatie was daarentegen minder hoog. Tot slot bleef de stemming voor de toekomstige productieomvang sterk positief.


Productie niet gereed index 
De seizoensmatig aangepaste Productie niet gereed index kwam in augustus uit boven de geen-veranderingsgrens van 50.0. Dit wijst op een toename van de hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk in de Nederlandse productiesector, na een daling in de vorige onderzoeksperiode. De toename van de achterstanden was bovendien de grootste in vierenveertig maanden.


Verkoopprijs index 
De verkoopprijsinflatie was in augustus minder groot dan de maand ervoor, maar bleef fors. Hiermee komt de huidige periode van hogere verkoopprijzen bij de Nederlandse productiebedrijven op elf maanden. Van de drie onderzochte categorieën, maakten de producenten van consumptiegoederen in augustus melding van de grootste stijging.


Inkoopprijs index
De laatste onderzoeksgegevens wijzen op een sterke stijging van de inkoopprijzen in de Nederlandse industrie in augustus. Deze toename van de gemiddelde kostendruk was bovendien de grootste in drie maanden. Ongeveer een kwart van de respondenten maakte melding van hogere inkoopprijzen, tegenover slechts 6% die een daling noteerde.


Lees ook het redactioneel commentaar van hoogleraar Arjan van Weele


 Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen