Nevi
0
Nieuws

Nederlandse industrie blijft fors groeien – NEVI PMI® april 57.8

Nieuws 01 mei 2017

De NEVI PMI® kwam in april uit op 57.8, gelijk aan het cijfer van maart. Hiermee komt de huidige periode van groei op bijna vier jaar.

De NEVI PMI® kwam in april uit op 57.8, gelijk aan het cijfer van maart. Hiermee komt de huidige periode van groei op bijna vier jaar.


De groei van de productie was iets kleiner dan in de vorige maand, maar bleef aanzienlijk in vergelijking met het gemiddelde op lange termijn. Het aantal orders steeg sterk, maar deze stijging was wel de kleinste in drie maanden. De groei van de werkgelegenheid was aanzienlijk en lag dicht bij de groei in februari, toen het hoogste niveau in zes jaar werd bereikt.
Er kwam deze maand een eind aan de periode van vijf maanden waarin de verkoopprijsinflatie toenam. De prijsstijgingen waren echter nog steeds aanzienlijk. De inkoopprijsinflatie bleef hoog, al was deze stijging de kleinste in vier maanden.
De levertijden verslechterden opnieuw en deze verlenging was de grootste in zes jaar. De inkoopactiviteiten namen aanzienlijk toe en de voorraad ingekochte materialen steeg behoorlijk.
Het optimisme van de Nederlandse producenten was iets minder groot dan de vorige maand, maar bleef aanzienlijk.


Drie deelindices uitgelicht:


Productie index
De gegevens voor april laten een forse stijging zien van de productieomvang bij de Nederlands industriële bedrijven. Hiermee komt de huidige trend van groei op vier jaar. Historisch gezien lag de laatste toename duidelijk boven het onderzoeksgemiddelde op lange termijn, maar was deze iets kleiner dan in de vorige onderzoeksperiode.


Verkoopprijs index 
De seizoensmatig aangepaste Verkoopprijs index daalde in april voor de eerste keer in zeven maanden, waarmee een eind kwam aan de recente tendens van hogere verkoopprijsinflatie. De inflatie was echter nog steeds fors en lag ruim boven het onderzoeksgemiddelde. Er waren aanwijzingen dat de bedrijven de stijgende grondstofkosten bleven doorberekenen aan hun klanten.


Inkoopprijs index
De inkoopprijsinflatie in de Nederlandse industrie in april was de kleinste tot nu toe in 2017. De toename van de gemiddelde kostendruk bleef aanzienlijk en lag boven het historische onderzoeksgemiddelde. Van de drie onderzochte subsectoren was er bij de producenten van halffabricaten sprake van de grootste inkoopprijsinflatie.


Lees ook het redactioneel commentaar van hoogleraar Arjan van Weele


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen