Nevi
0
Nieuws

Groeirecord werkgelegenheid – NEVI PMI® oktober 60.4

Nieuws 01 november 2017

Het op een na hoogste cijfer sinds het begin van dit onderzoek in 2000.

De NEVI PMI steeg van 60.0 in september naar 60.4 in oktober. Dit was het op een na hoogste cijfer sinds het begin van dit onderzoek in 2000. De groei van de werkgelegenheid bereikte een recordniveau van 59.4 in oktober.

 

De groei van de productie was de op drie na grootste sinds het begin van dit onderzoek en de toename van de nieuwe orders was bijna gelijk aan het recordniveau in vierenveertig maanden van augustus. Ook de nieuwe export orders namen opnieuw fors toe. De verlenging van de levertijden was de grootste in meer dan tien jaar en de materiaalvoorraad nam in de sterkste mate toe sinds het begin van het PMI onderzoek.

 

Ondanks de sterke banengroei nam de hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk in de grootste mate toe sinds mei 2010. De uitbreiding van de inkoopactiviteiten om de hoeveelheid werk aan te kunnen, bereikte in oktober een recordniveau. Zowel de in- als verkoopprijsinflatie was de hoogste sinds maart. De bedrijven maakten regelmatig melding van hogere prijzen voor staal en papier.

 

De verwachtingen van de Nederlandse leveranciers voor de productieomvang in het komende jaar bereikten in oktober een recordniveau, door de projecten in de pijplijn en de betere vooruitzichten voor Europese groei.

 

Drie deelindices uitgelicht:

 

Nieuwe export order index 

 

Het aantal nieuwe orders uit het buitenland dat in oktober door de Nederlandse productiebedrijven werd ontvangen, steeg voor de zestiende opeenvolgende maand. De stijging was de op een na grootste in meer dan twee jaar, al was deze wel iets kleiner dan in september toen het hoogste niveau in vijfenveertig maanden bereikt werd. De grootste toename van het aantal nieuwe orders uit het buitenland werd genoteerd door de producenten van investeringsgoederen.

 

Inkoopprijs index 

 

De inkoopprijsinflatie steeg in oktober voor de derde maand op rij en bereikte het hoogste niveau sinds maart. De seizoensmatig aangepaste Inkoopprijs index bleef bovendien ruim boven het onderzoeksgemiddelde op de lange termijn (57.8). De bedrijven maakten alom melding van hogere prijzen voor staal en papier. In de sector halffabricaten was de inkoopprijsinflatie het hoogst.

 

Levertijden index

 

De Nederlandse producenten kampten in oktober met een grotere druk op de toeleveringsketen. De verlenging van de levertijden was de grootste sinds juni 2007. De seizoensmatig aangepaste Levertijden index bereikte bovendien een van de laagste niveaus sinds het begin van dit onderzoek. Er was met name in de sector voor investeringsgoederen sprake van langere levertijden.

 

Lees ook De Nederlandse productiesector heeft handen vol

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen