Nevi
0
Nieuws

Solide groei zet door – NEVI PMI® september 53.4

Nieuws 03 oktober 2016

De NEVI PMI® van september kwam uit op 53.4, bijna gelijk aan augustus (53.5). Dit wijst opnieuw op een solide groei.

De NEVI PMI® van september kwam uit op 53.4, bijna gelijk aan augustus (53.5). Dit wijst opnieuw op een solide groei.


De toename van de productie was aanzienlijk, maar wel de kleinste in drie maanden. De nieuwe orders namen voor de zevende maand op rij toe, zij het iets minder dan in augustus. Het aantal nieuwe export orders was opnieuw groter. Deze toename was minder groot dan in augustus, maar bleef fors. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk daalde in september voor de tweede maand op rij, zij het in geringe mate.


De werkgelegenheid name opnieuw toe. Dit was de negentiende maand op rij van groei, naar wel de kleinste sinds juni. Er was opnieuw een toename van de inkoopactiviteiten, al was deze de kleinste in drie maanden. De voorraad ingekochte materialen steeg licht, na een lichte daling vorige maand.


De levertijden werden in september opnieuw fors langer, maar dit was wel de kleinste toename in drie maanden. De inkoopprijzen stegen bescheiden, na een lichte daling in augustus. De verkoopprijzen waren voor de tweede achtereenvolgende maand lager. Deze daling bleef echter beperkt.Drie deelindices uitgelicht:


Nieuwe orders index
Het aantal nieuwe orders dat door de Nederlandse producenten ontvangen werd, was in september voor de zevende achtereenvolgende maand groter. Deze groei was aanzienlijk, maar kleiner dan in augustus. De toename van het aantal ontvangen nieuwe orders werd door de panelleden toegeschreven aan de verbetering van de vraag en het op de markt brengen van nieuwe producten.


Nieuwe export orders index
Het aantal nieuwe ontvangen export orders bij de Nederlandse productiebedrijven steeg in september voor de derde maand op rij. Deze stijging was minder groot dan in augustus, maar bleef aanzienlijk. Ruwweg 27% van de panelleden maakte melding van een groter aantal nieuwe export orders terwijl 17% een daling noteerde.


Verkoopprijs index
De prijzen die de Nederlandse producenten voor hun eindproducten in rekening brachten, daalden in september voor de tweede maand op rij. Deze daling was echter gering. De panelleden schreven de lagere verkoopprijzen regelmatig toe aan de grote concurrentiedruk.Meer PMI


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen