Nevi
0
Nieuws

Productie groeit aanzienlijk, NEVI PMI® december 53.4

Nieuws 15 april 2016

De NEVI PMI® daalde licht van 53.5 in november naar 53.4 in december. Hoewel dit het laagste cijfer was in drie maanden, wijst het nog steeds op een behoorlijke verbetering. De productie nam aanzienlijk toe en deze groei was groter dan in november. Het aantal nieuwe orders steeg eveneens in grotere mate, al bleef deze stijging bescheiden.

De NEVI PMI® daalde licht van 53.5 in november naar 53.4 in december. Hoewel dit het laagste cijfer was in drie maanden, wijst het nog steeds op een behoorlijke verbetering. De productie nam aanzienlijk toe en deze groei was groter dan in november.


 


Het aantal nieuwe orders steeg eveneens in grotere mate, al bleef deze stijging bescheiden. De stijging werd met name gestuwd door de exportorders, terwijl de binnenlandse vraag relatief zwak was.


 


De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk was groter dan de maand ervoor, een trendbreuk met vier maanden van krimp. De werkgelegenheid nam opnieuw toe, voornamelijk door grotere productievereisten en plannen voor bedrijfsuitbreiding. Deze groei was echter de kleinste sinds september.


 


De hoeveelheid ingekochte grondstoffen en halffabricaten steeg opnieuw, echter in de kleinste mate in negenentwintig maanden. De voorraad ingekochte materialen bleef grotendeels onveranderd. De levertijden werden opnieuw langer. De voorraad gereed product daalde, na een lichte stijging in november.


 


Voor de vierde maand op rij daalden de inkoopprijzen, zij het bescheiden. De verkoopprijzen waren deze maand een fractie lager. 


 


Drie deelindices uitgelicht:


 


Productie index


De Nederlandse producenten maakten in december melding van een verdere uitbreiding van de productieomvang. Met deze laatste stijging komt de huidige periode van groei op tweeëndertig maanden. De groei was aanzienlijk en groter dan in november. De producenten van halffabricaten zagen in deze onderzoeksperiode de grootste productiestijging.


 


Nieuwe export orders index


De gegevens voor december wijzen op een verdere toename van het aantal ontvangen nieuwe exportorders bij de Nederlandse productiebedrijven. Deze toename was bescheiden, maar wel groter dan in november. Sommige panelleden maakten melding van nieuwe contracten met klanten in Groot-Brittannië, Duitsland, de VS en China.


 


 


Ingekocht materiaal index


Er was in december opnieuw sprake van een uitbreiding van de inkoopactiviteiten bij de Nederlandse productiebedrijven. Deze uitbreiding was echter gering, kleiner dan de vorige maand en de kleinste in de huidige periode van groei van negenentwintig maanden. De producenten van consumptiegoederen maakten melding van een forse toename van de hoeveelheid ingekocht materiaal, terwijl de toename bij de producenten van halffabricaten beperkt was. De producenten van kapitaalgoederen noteerden daarentegen een daling.


 


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen