Nevi
0
Nieuws

NEVI PMI® op hoogste niveau in vier maanden: 53.2

Nieuws 01 augustus 2016

De NEVI PMI® steeg in juli naar 53.2, vergeleken met 52.0 in juni. Dit was de grootste stijging sinds maart en wijst op een sterke verbetering van de bedrijfsomstandigheden.

De NEVI PMI® steeg in juli naar 53.2, vergeleken met 52.0 in juni. Dit was de grootste stijging sinds maart en wijst op een sterke verbetering van de bedrijfsomstandigheden.


De groei van de productie was robuust en de snelste in vier maanden. De nieuwe orders stegen iets meer dan in juni en de exportorders vertoonden de sterkste stijging in drie maanden. De achterstanden namen licht toe, na een afname in de maand ervoor.
De personeelsbestanden groeiden snel naar het hoogste niveau sinds december 2015.
De voorraad gereed product daalde en de inkoopactiviteiten namen toe, allebei voor de vijfde maand op rij. Deze laatste toename was bovendien de grootste sinds een jaar.
De voorraad ingekocht materiaal nam voor de vierde keer in vijf maanden toe, zij het deze keer minimaal. De levertijden waren opnieuw langer, deze maand in de grootste mate in acht maanden.
De inkoopprijzen stegen voor de tweede maand op rij. De verkoopprijzen stegen eveneens voor de tweede maand op rij, zij het deze maand slechts minimaal.


Drie deelindices uitgelicht:


Nieuwe orders index
Het aantal nieuwe orders bij de Nederlandse productiebedrijven steeg in juli voor de vijfde maand op rij. Hoewel de stijging gematigd was, was deze iets groter dan de stijging in juni. De stijging werd door de respondenten over het algemeen toegeschreven aan een verbetering van de vraag.


Nieuwe export orders index
De gegevens voor juli wijzen op een hernieuwde groei van het aantal exportorders bij de Nederlandse productiebedrijven. De groei was robuust en de snelste in drie maanden. Er waren meer dan twee keer zoveel panelleden (ongeveer 32%) die een toename van exportorders rapporteerden dan panelleden die een afname (ongeveer 15%) rapporteerden.


Werkgelegenheid index
Het aantal werknemers in de Nederlandse productiesector nam in juli voor de zeventiende maand op rij toe. Het aantal nieuwe arbeidsplaatsen vertoonde de meest robuuste stijging in 2016 tot dusver. De panelleden meldden dat extra personeel werd aangetrokken in overeenstemming met de toenemende bedrijfsactiviteit en in het kader van uitbreidingsplannen van bedrijven.Meer NEVI PMI


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen