Nevi
0
Nieuws

Kleinere overheid is een illusie' </a>

Nieuws 15 april 2016

Onder ambtenaren is weinig vertrouwen dat de plannen van het kabinet om miljarden te korten op de publieke sector daadwerkelijk leiden tot de beoogde kleinere, slagvaardige overheid. Dat meldde Hay Group donderdag op basis van een onderzoek dat het organisatieadviesbureau samen met het blad Binnenlands Bestuur uitvoerde.

Onder ambtenaren is weinig vertrouwen dat de plannen van het kabinet om miljarden te korten op de publieke sector daadwerkelijk leiden tot de beoogde kleinere, slagvaardige overheid.


Dat meldde Hay Group donderdag op basis van een onderzoek dat het organisatieadviesbureau samen met het blad Binnenlands Bestuur uitvoerde. Aan het onderzoek deden 1800 ambtenaren van de rijksoverheid, provincies en gemeenten mee.


De helft van de ondervraagde ambtenaren denkt dat de maatregelen op korte termijn kosten besparen, maar op de lange termijn juist kostenverhogend werken, bijvoorbeeld omdat dure krachten moeten worden ingehuurd. Ze vrezen ook dat zal worden gesneden over de hele linie (de kaasschaafmethode) in plaats van op basis van gerichte keuzes.


Uit het onderzoek blijkt verder dat 66 procent van de ondervraagden geen ruimte ziet om nog effici├źnter te werken en dat 85 procent denkt dat zijn eigen afdeling noodzakelijk is voor het realiseren van de kerntaken van de overheid. Deze ambtenaren hebben het gevoel dat ze alles moeten blijven doen, alleen met minder mensen en middelen.


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen