Nevi
0
Nieuws

Groei vlakt iets af, NEVI PMI® november 53.5

Nieuws 15 april 2016

De NEVI PMI® daalde licht van 53.7 in oktober naar 53.5 deze maand, wat wijst op een iets afvlakkende verbetering van de bedrijfsomstandigheden. De panelleden maakten melding van een kleinere toename van de productieomvang, de kleinste in acht maanden. De nieuwe orders bleven toenemen, maar wel in de geringste mate in negenentwintig maanden.

De NEVI PMI® daalde licht van 53.7 in oktober naar 53.5 deze maand, wat wijst op een iets afvlakkende verbetering van de bedrijfsomstandigheden.

 

 

 

De panelleden maakten melding van een kleinere toename van de productieomvang, de kleinste in acht maanden. De nieuwe orders bleven toenemen, maar wel in de geringste mate in negenentwintig maanden. De verdere stijging van de export orders was beperkt en minder groot dan in oktober.

 

 

 

De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk daalde voor de vierde maand op rij. Deze daling was bovendien de grootste sinds februari. De verkleining van de achterstanden werd versterkt door een grotere groei van de personeelsbestanden: de werkgelegenheid steeg in de grootste mate sinds april 2011. De voorraad gereed product nam voor het eerst in vijftien maanden toe, zij het beperkt.

 

 

 

De inkoopactiviteiten werden opnieuw uitgebreid, maar deze uitbreiding was wel de kleinste in tien maanden. De voorraad ingekochte materialen steeg echter in de grootste mate in ruim twee jaar. De levertijden waren opnieuw langer.

 

 

 

De inkoopprijzen namen opnieuw af, terwijl de verkoopprijzen voor de tweede maand op rij hoger werden. Deze verhoging was echter gering en kleiner dan in oktober.

 

 

 

Drie deelindices uitgelicht:

 

 

 

Nieuwe orders index

 

Het aantal nieuwe orders dat bij de Nederlandse productiebedrijven werd geplaatst, steeg in november opnieuw. Hiermee komt de huidige periode van groei op negenentwintig maanden. De toename was echter gering en de kleinste in dezelfde periode. De panelleden bij wie er sprake was van een groter aantal nieuwe orders maakten melding van een sterke marktvraag en een verbetering van het consumentenvertrouwen. Andere panelleden gaven echter aan dat klanten hun investeringen hadden uitgesteld.

 

 

 

 

 

Verkoopprijs index

 

De verkoopprijzen in de Nederlandse productiesector stegen in november voor de tweede maand op rij. Deze inflatie was echter gering en kleiner dan in oktober. De verkoopprijzen stegen bij de producenten van consumptie- en kapitaalgoederen (in het laatste geval in slechts minieme mate), terwijl er bij de producenten van halffabricaten sprake was van een daling.

 

 

 

 

 

Inkoopprijs index

 

De gemiddelde inkoopkosten waarmee de Nederlandse producenten te maken hadden, daalden in november voor de derde achtereenvolgende maand. Deze daling was aanzienlijk, maar wel de kleinste in dezelfde periode. De panelleden maakten regelmatig melding van lagere prijzen voor basisgrondstoffen zoals olie en staal.

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren