Nevi
0
Nieuws

Forse groei zet door, NEVI PMI® januari 54.1

Nieuws 15 april 2016

Nederland is economisch het jaar goed begonnen. Met een stijging van 53.5 in december naar 54.1 deze maand, laat de NEVI PMI® zien dat de forse groei in januari doorzette. De score van januari is het één na hoogste cijfer sinds februari 2014. De productie groeide opnieuw aanzienlijk en was groter dan in december.

Nederland is economisch het jaar goed begonnen. Met een stijging van 53.5 in december naar 54.1 deze maand, laat de NEVI PMI® zien dat de forse groei in januari doorzette. De score van januari is het één na hoogste cijfer sinds februari 2014.

 

 

 

De productie groeide opnieuw aanzienlijk en was groter dan in december. Deze groei werd aangewakkerd door de toename van het aantal nieuwe orders, voor de negentiende maand op rij. De exportorders namen voor de eenentwintigste opeenvolgende maand toe. Deze toename was aanzienlijk, maar wel iets kleiner dan vorige maand.  

 

 

 

De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk daalde opnieuw, wat nog steeds wijst op overcapaciteit. Wel was deze daling de kleinste in vier maanden. De voorraad eindproducten daalde fors en in de grootste mate sinds februari 2014. Er werden voor de achttiende opeenvolgende maand meer grondstoffen en halffabricaten ingekocht, maar deze groei was het laagst sinds augustus. De voorraad ingekochte materialen daalde wederom. De levertijden werden langer en wel in de grootste mate in tien maanden.

 

 

 

In januari nam de werkgelegenheid voor de tiende maand op rij toe, zij het bescheiden. De inkoopprijzen bleven dalen, en wel in de grootste mate sinds mei 2009. De verlaging van de verkoopprijzen was de grootste in twintig maanden.

 

 

 


Drie deelindices uitgelicht:

 

 

 

Nieuwe export orders index

De laatste onderzoeksgegevens lieten in januari voor de eenentwintigste maand op rij een stijging zien van het aantal ontvangen nieuwe export orders. Deze stijging was behoorlijk, maar kleiner dan in december. Ongeveer 29% van de bedrijven maakte melding van een groter aantal export orders, tegenover circa 20% dat een daling noteerde.

 

 

Verkoopprijs index

De prijzen die de Nederlandse producenten voor hun eindproducten in rekening brachten, daalden in januari opnieuw. Deze daling was bovendien de grootste in twintig maanden. De gegevens wijzen erop dat de lagere verkoopprijzen het gevolg waren van een combinatie van lagere inkoopkosten en grote concurrentiedruk.

 

 

Inkoopprijs index

De gemiddelde inkoopkosten in de Nederlandse productiesector waren in januari opnieuw lager. Deze daling van de inkoopprijzen was aanzienlijk groter dan in december en de grootste sinds mei 2009. Ruwweg 30% van de panelleden maakte melding van lagere inkoopprijzen in deze onderzoeksperiode en dit werd over het algemeen toegeschreven aan de lagere olie- en staalprijzen.

 

 

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen