Nevi
0
Nieuws

Daling inkoopmanagersindex zet door, NEVI PMI® januari 52.4

Nieuws 15 april 2016

De NEVI PMI® kwam in januari uit op 52.4. Dit is een daling vergeleken met december en het laagste cijfer in elf maanden. De toename van de productieomvang was de kleinste in tien maanden. Het aantal nieuwe orders steeg desondanks in de grootste mate in drie maanden, waarbij de nieuwe export orders de grootste stijging sinds oktober 2015 lieten zien.

De NEVI PMI® kwam in januari uit op 52.4. Dit is een daling vergeleken met december en het laagste cijfer in elf maanden.

 

 

 

De toename van de productieomvang was de kleinste in tien maanden. Het aantal nieuwe orders steeg desondanks in de grootste mate in drie maanden, waarbij de nieuwe export orders de grootste stijging sinds oktober 2015 lieten zien.

 

 

 

De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk daalde, na een kleine stijging vorige maand. Deze daling was de grootste in elf maanden. De werkgelegenheid nam toe, zij het in de kleinste mate sinds april 2015.

 

 

 

De voorraad gereed product groeide in de grootste mate sinds augustus 2014, maar deze groei bleef desondanks bescheiden. De voorraad ingekochte materialen bleef grotendeels onveranderd, ondanks een kleine toename van de hoeveelheid ingekochte materialen. De levertijden waren opnieuw langer, maar deze verslechtering was de kleinste in vier maanden.

 

 

 

De inkoopprijzen daalden in de grootste mate in elf maanden. De verkoopprijzen daalden eveneens. Deze daling was de grootste sinds februari 2015, maar bleef bescheiden. 

 

 

 

Drie deelindices uitgelicht:

 

 

 

Nieuwe orders index

 

De gegevens voor januari wijzen op een verdere stijging van het aantal nieuwe orders dat door de Nederlandse productiebedrijven ontvangen werd. Deze stijging was de grootste in drie maanden, maar bleef bescheiden. Er zijn aanwijzingen dat de sterke vraag en de toename van investeringen van klanten hebben bijgedragen aan de toename van het aantal nieuwe orders.

 

 

 

Verkoopprijs index

 

De verkoopprijzen in de Nederlandse productiesector waren in januari voor de tweede maand op rij lager. Deze daling was bescheiden, maar wel de grootste sinds februari 2015. De combinatie van lagere inkoopprijzen en grote concurrentiedruk werd genoemd als een van de factoren die hadden bijgedragen aan de lagere prijzen.

 

 

 

 

 

Inkoopprijs index

 

De gemiddelde inkoopkosten waarmee de Nederlandse producenten te maken hadden, daalden in januari opnieuw. Deze daling was bovendien aanzienlijk, groter dan de vorige maand en de grootste in elf maanden. De panelleden maakten melding van lagere prijzen voor een aantal grondstoffen, zoals olie en staal.

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen