0
Trainingen

Inkoopsamenwerking in de zorg

Meer handen en voeten geven aan inkoopsamenwerking? Deze training heeft als doel om inkopers in de zorg concrete handvatten aan te reiken op het gebied van inkoopsamenwerking. Na deze training heb je:
 • Succesvol inrichten van samenwerkingsverbanden
 • Diverse mogelijke manieren om inkoopsamenwerking in te richten
 • Producten en diensten die geschikt zijn om op te nemen in een gezamenlijke inkoopkalender

Voor wie is de training inkoopsamenwerking in de zorg?

Deze training is gericht op (senior) strategische en tactische inkopers (of inkoopadviseurs) die werken in de zorgsector (bij zorgaanbieders) en meer handen en voeten willen geven aan inkoopsamenwerking.

De opbouw van de training

De vraag die centraal staat tijdens de training; hoe draag je als inkoper bij aan het succes van een samenwerkingsverband in de zorg? De opbouw van de training is globaal als volgt: 

Dag 1: de inkooptechnische en organisatorische kant van inkoopsamenwerking

 • Introductie & praktijk: Wat betekent inkoopsamenwerking? Wat typeert jouw inkoopsamenwerking? Met presentaties van deelnemers over het samenwerkingsverband waar zij in (overwegen te) acteren en bijzonderheden
 • Challenge 1: Geschikte producten en diensten om gezamenlijk in te kopen. Na een theoretische introductie ga je aan de slag met een inkoopkalender voor gezamenlijke inkoop en de wijze waarop de verschillende producten en diensten worden ingekocht
 • Challenge 2: Een typologie van samenwerkingsverbanden. In dit programmaonderdeel behandelen we verschillende vormen van samenwerkingsverbanden in de zorg. Ook gaan we in op de rol van de verschillende stakeholders (zoals bestuurders, medici, stuurgroep).

Dag 2: de intermenselijke kant van inkoopsamenwerking

 • Challenge 3: Samenwerken = samen werken! Tijdens dit onderdeel gaan we in op intermenselijke aspecten van samenwerking waarna je aan de slag gaat om je vaardigheden te verbeteren.
 • Afsluiting: Van training naar de praktijk. Met onder andere het maken van de juiste afspraken voor een samenwerkingsverband, het verdelen van kosten en baten en geschikte juridische vormen. Resultaat is een persoonlijk actieplan.

Dag 3: Terugkommoment

Tijdens deze bijeenkomst kijken we terug en bespreken we welke impact de training heeft gehad. Ook komt aan bod wat nog meer nodig is om de training succesvol in de praktijk toe te passen.

Inkoopsamenwerking in de zorg

Na deze training heb je

De training inkoopsamenwerking in de zorg behandelt de volgende onderwerpen: 

 • Inzicht in wat inkoopsamenwerking voor je kan betekenen
 • Kennis van verschillende manieren waarop gezamenlijk kan worden ingekocht
 • Geïnventariseerd waar kansen liggen voor inkoopsamenwerking en zicht op een aantal concrete producten en/of diensten die gezamenlijk ingekocht kunnen worden en op welke wijze dit kan worden gedaan
 • Een voorbeelduitwerking van een gezamenlijke inkoopkalender
 • Een voorbeelduitwerking van sociale (niet-juridisch) samenwerkingsafspraken
 • Inzicht in en geoefend met de intermenselijke aspecten van samenwerking
 • De handvaten om een vertaling te maken vanuit theorie naar de praktijk

Trainingsduur

De training inkoopsamenwerking in de zorg duurt 2,5 dag. De training is opgebouwd uit twee trainingsdagen, met een periode van 1 à 2 weken tussen beide trainingsdagen. Na een maand volgt een terugkommoment van een halve dag.

Werkvormen

Voorafgaand aan de training maak je een beknopte voorbereidingsopdracht. Deze opdracht heeft betrekking op de kennis van en ervaring met samenwerkingsverbanden.

De trainingsdagen en een terugkommoment omvatten een plenair programma waarbij interactie een belangrijke rol speelt. De trainingsdagen bevatten verschillende opdrachten die in subgroepen worden uitgewerkt.

Tussen de twee trainingsdagen en het terugkommoment werk je aan een huiswerkopdracht.


Veelgestelde vragen

Vrijwel alle trainingen worden ook incompany gegeven. Volg met je team een training toegespitst op je branche of organisatie of pak met maatwerk jullie specifieke uitdagingen aan. Interesse? Lees meer over incompany en maatwerk.
Bij een aantal hotels neemt Nevi tot 2 weken voor aanvang van de training kamers in optie. Het beste is dus om zelf rechtstreeks contact op te nemen met de accommodatie en te informeren naar de mogelijkheden en prijzen. 
Bij veel trainingen maken we gebruik van een online leeromgeving. Hier kun je je studiemateriaal altijd en overal raadplegen.  
Je krijgt een certificaat van deelname, studiemateriaal, lunch, hapjes en drankjes.  

Naast de erkende opleidingen heeft Nevi ook een ruim aanbod van leergangen, masterclasses en trainingen.  

Wil jij je inkoopkennis vergroten, maar heb je geen tijd voor een langdurige opleiding? Kies dan voor leergang. In onze leergangen komen de meest essentiële onderdelen uit onze opleidingen in hoog tempo aan bod.   

In onze masterclasses staan relevante theorieën en hun toepasbaarheid in de inkooppraktijk centraal. 
  
Wil jij in één of enkele dagen worden bijgespijkerd op specifieke thema’s, zoals aanbesteden, Best Value Procurement of kostenmanagement, dan is een training voor jou een goede keuze.  

Nevi stelt de veiligheid van haar bezoekers, cursisten en medewerkers voorop. Wij volgen de ontwikkelingen rondom het Coronavirus op de voet en laten ons hierin leiden door het advies van het RIVM over de eventueel te nemen maatregelen. Bekijk alle veelgestelde vragen over Nevi en het Coronavirus

Heb je nog een andere vraag?

Neem gerust contact op met onze klant contact center, wij helpen je graag verder!

(088) 330 07 00
info@nevi.nl

Inkoopsamenwerking in de zorg