Leergang Inkopen GWW

Deze leergang behandelt alle branche specifieke facetten die komen kijken bij de inkoop van grond-, weg- en waterbouwprojecten (GWW).


Op dit moment is het niet mogelijk om dit product via de website te bestellen. Indien u interesse heeft, kunt u contact opnemen met NEVI via 088 - 33 00 700 of info@nevi.nl.

Na deze training heb je

Bekendheid met de cultuur binnen de GWW en het inkoopproces
Inzicht in de meerwaarde van een integrale ketenaanpak
Begrip van specifieke wetten en het inkoopbeleid bij GWW-projecten
Ervaring opgedaan met bijzondere contractvormen en duurzaam GWW
Handvatten om tot een inkoopstrategie te komen
Het officiële ‘CROW-NEVI-certificaat Inkopen GWW’

Waarom een leergang inkopen speciaal voor GWW?

De inkoop van grond-, weg- en waterbouwprojecten is een specialisme binnen publieke inkoop. Er gelden specifieke wetten en regels - en daar blijft het niet bij. Het vakjargon is anders, aannemers hebben hun eigen bedrijfscultuur en onderwerpen als duurzaamheid krijgen relatief veel aandacht. In deze leergang worden al dat soort branchespecifieke facetten uitvoerig behandeld. Uiteraard komt daarbij theorie aan bod, maar centraal staan praktijkcases en directe bruikbaarheid van de lesstof. Om die reden worden de lessen verzorgd door ervaren inkoop- én GWW-trainers. Bovendien nemen zowel GWW-professionals als inkoopprofessionals deel, waardoor deelnemers inzicht in elkaars vak krijgen en een basis voor betere samenwerking ontstaat.

Waarom een Leergang Inkopen GWW volgen?

Inkopen, doe je dat met technische professionals of met fulltime inkopers? Die vraag schetst de worsteling bij veel aanbestedende diensten binnen de GWW. Inkopers hebben geen verstand van de GWW en technische professionals snappen niet dat inkopen een vak apart is. Dat zijn de clichés. Maar de realiteit is dat beide ‘bloedgroepen’ elkaar hard nodig hebben, en samen moeten werken, om een aanbesteding succesvol te maken. Om die samenwerking te stimuleren is deze leergang ontwikkeld. Ons advies is daarbij: ga met een collega van die andere ‘bloedgroep’. Inkoper en technische professional samen in de schoolbanken. Is dat geen mooi begin van een betere samenwerking?

Voor wie is de Leergang Inkopen GWW geschikt?

NEVI en CROW (het kenniscentrum voor verkeer, vervoer en infrastructuur) hebben deze leergang samen ontwikkeld. Deze leergang is geschikt voor iedereen die in korte tijd een allround GWW-inkoopprofessional wil worden. Je kunt deze opleiding volgen als je beschikt over de nodige basiskennis en enkele jaren werkervaring hebt opgedaan op het gebied van inkopen en aanbesteden. Je werk- en denkniveau is hbo of hoger.

Programma

Theorie, praktijk, discussie en cases wisselen elkaar af. Daardoor krijg je in een afwisselende setting tal van structuren, handvatten en praktische tips over inkopen in de GWW aangereikt. De leergang kenmerkt zich door het daadwerkelijk uitvoeren en ervaren van de lesstof, en wordt afgesloten met het geven van een eigen presentatie.

Dit komt tijdens de leergang aan bod:

Dag 1: De werelden van inkoop en GWW 

Op deze dag wordt aandacht besteed aan invalshoeken vanuit de inkoop en de GWW. Waar liggen de verschillen en tegenstrijdigheden tussen deze werelden? Vullen ze elkaar aan of kunnen we nog van elkaar leren? Denk hierbij aan onderwerpen zoals:

 • cultuurverschillen
 • wettelijk en normatief kader
 • vakjargon
 • integriteit
 • het dumpermodel: de integrale aanpak

Dag 2 en 3: Professioneel inkopen en aanbesteden binnen de GWW

In twee dagen werk je aan de hand van eigen ingebrachte projecten. Hierbij wordt ingegaan op:

 • inkoop- en GWW-strategie
 • marktverkenning en marktanalyse
 • samenwerking- en contractvormen 
 • ketensamenwerking
 • ontwerp- en specificatieproces (waaronder Oplossingvrij specificeren en Systems Engineering)
 • GWW-criteria en EMVI: hoe geef je dit vorm?
 • duurzaam GWW
 • omgevingsmanagement
 • nieuwe ontwikkelingen

Dag 4: Learning by doing

Deelnemers gaan aan de hand van een aansprekend realistisch project met elkaar aan de slag. Je doorloopt hierbij het hele inkoop- en GWWproces.

Dag 5: Afsluitende dag

Deze dag staat in het teken van het delen van praktijkervaringen.

 • Twee gastsprekers vertellen over hun ervaringen met inkoop in de GWW
 • Presentaties van eigen projecten en/of de case van dag 4
 • Uitreiking certificaten en afsluitende borrel 

Samenwerking CROW en NEVI

Uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van WOW/Pianoo bleek dat er een grote behoefte was aan opleiding gericht op de Inkoop GWW. CROW en NEVI hebben hiervoor hun kennis bijeen gebracht om hier een unieke leergang voor te ontwikkelen. 

          

Praktische informatie

Prijsoverzicht

Download het prijsoverzicht van alle NEVI trainingen.

Trainingsduur

5 bijeenkomsten van elk 2 dagdelen, verdeeld over een periode van maximaal 6 weken.

Aantal deelnemers

Minimaal 10 en maximaal 20 deelnemers.

Kennisbundel: alle kennis in één

Bij inschrijving voor deze cursus ontvang je (voor aanvang van de leergang) 6 maanden toegang tot de Online Kennismodule Aanbesteden en vier E-learning modules (EMVI/Gunnen op waardeFunctioneel specificeren,Systems Engineering en RISMAN methode). Tijdens dag 1 van de leergang wordt toegelicht welke (delen van) deze modules je door moet nemen in het kader van de leergang.

NEVI basic

€ 0,00
vanafprijs - excl. btw
(Niet ledenprijs) - NEVI BASIC is gratis en geeft toegang
 tot ons netwerk

NEVI pro

€ 0,00
vanafprijs - excl. btw
(Ledenprijs) - NEVI PRO kost €250,00 p/j (incl. Vakblad DEAL!) en geeft toegang tot ons netwerk en kortingen op onze producten.

NEVI incompany

Op aanvraag
Dit product bieden wij ook InCompany aan, voor uw organisatie. Bel: 088 - 33 00 700

De praktijkexpert(s)